AUDIO: Omladinski program BH Radija 1: Kakva je situacija sa trans* pravima u BiH?

bh_radio1Piše: Bojana Vasić
Foto: bhrt.ba

Slobodni poligon, emisija Omladinskog programa BH Radija, realizovao je emisiju o trans* osobama i trans* pravima uz suradnju sa Sarajevskim otvorenim centrom, organizacijom koja zagovara puno poštivanje ljudskih prava i socijalnu inkluziju LGBT osoba i žena. Gosti su bili/e Alex i Vanja, trans* osobe iz BiH, Morana, aktivista iz Hrvatske i Emina Bošnjak, rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra.

U prvom dijelu emisije razgovaralo se o tome šta podrazumijeva biti trans* osoba i kakav je njihov život u BiH. Alex i Vanja su govorili o procesu prilagodbe spola, nemogućnosti promjene ličnih podataka u dokumentima prije završetka procesa prilagodbe spola, te o transfobiji.

Alex je istaknuo da se u BiH ne može izvršiti prilagodba spola. “Ja sam sve radio u Beogradu, u BiH se još ništa ne dešava po tom pitanju, u Hrvatskoj se zasad radi gornja operacija i hormonska terapija. U Beogradu postoji tim koji djeluje oko 30 godina. Ja sam morao prvo ići kod psihijatra da mi da dijagnozu, nažalost, onda kod endokrinologinje, koja mi je propisala terapiju i onda sam išao kod hirurga. I sada svakih pola godine do godinu dana ja idem kod nje na pregled”, navodi on.

Zakon u BiH dozvoljava promjenu ličnih podataka samo ako je izvršen process prilagodbe spola, dok se samo ime može promijeniti u rodno neutralno. Ovo trans* osobama otežava svakodnevne stvari kao što su prelaženje granice i traženje posla, s obzirom da spol upisan na njihovim ličnim dokumentima ne odgovara njihovom fizičkom izgledu.

Za borbu protiv transfobije potrebno je izmijeniti zakonsku regulativu, te je jedan od koraka ka tome da se u Krivični zakon FBiH uvede zločin iz mržnje. Alex i Vanja su članovi neformalne grupe Trans* BiH, grupe za podršku trans* osobama, te da je nedavno pokrenuta i Trans* mreža Balkan. Zbog problema s kojima se trans* osobe suočavaju u BiH ni Alex, a ni Vanja, ne vide svoju budućnost u BiH.

Morana je govorio o tome šta je i koliko je Hrvatska uradila po pitanju sigurnosti trans* osoba, te o aktivnostima udruženja Trans* Aid. U Hrvatskoj je poštivanje prava trans* osoba na mnogo višem nivou, naprimjer, promjena ličnih podataka u dokumentima je moguća prije završetka procesa prilagodbe spola, u Krivični zakon je uvršten zločin iz mržnje, a i način izvještavnja medija o trans* osobama se promijenio.

“Možemo primijetiti da se u zadnje dvije godine, otkako zadruga postoji, jako puno promijenilo u samoj retorici, odnosno u odnosu medija prema nama. Mediji sada upotrebljavaju puno osvješteniji jezik, puno su oprezniji, i sa druge strane, što je najbitnije, priče više ne idu u pravcu senzacionalizma, već se zaista koncentriraju na probleme i prava transrodnih osoba, na njihovu svakodnevnicu, a ne samo na famoznu, senzacionalnu promjenu spola”, navodi Morana.

Sarajevski otvoreni centar je iskoristio svjetsku kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama da ukažu na nasilje koje se svakodnevno dešava nad LGBT osobama. “Naš cilj je bio da u okviru ovih 16 dana aktivizma, tokom kojih se obično govori o cis ženama, progovorimo i o nasilju koje se dešava nad trans* ženama. Bitno je jer kada se govori o ženama, trans* žene su one o kojima se ne priča, one čije nasilje nije vidljivo”, rekla je Emina Bošnjak.

Poslušajte kompletnu emisiju!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!