Australija masovno glasala za gej brakove

22. 10. 2017

Izvor i foto: GayEcho

Na plebiscitu o brakovima između osoba istog spola do sada je glasalo oko 11 miliona Australijanaca/ki i rezultati neće biti poznati do 15. novembra, ali Australian tvrdi da anketa koju su sproveli pokazuje da su glasovi podrške gej brakovima u priličnoj prednosti.

Ovaj dnevnik navodi da su procjene da je čak 59 odsto listića vraćenih poštom izrazilo podršku legalizaciji ovih brakova i da je svega 38 odsto od miliona koji su glasali bilo protiv.

Anketa je rađena samo dan nakon što je Australijski biro za statistiku objavio da je do 13. oktobra njima stiglo 10,8 miliona listića, što je oko 67,5 odsto od 16 miliona listića koji su poslani na adrese birača.

Kako stvari sada stoje, jedini način da pobornici kampanje protiv istospolnih brakova uspiju, jeste da od svaka četiri preostala glasa tri budu sa odgovorom “ne”. Međutim, prema anketi, gotovo je nemoguće da se to desi – Australian navodi da su anketirali i one koji još nisu glasali i da 56 odsto njih podržava zakon o gej brakovima, a 37 odsto je protiv. Dakle, slično je sa onima koji su već vratili svoje listiće.

Podrška istospolnim brakovima najveća je među najmlađim stanovništvom – njih 66 odsto izjašnjava se “za”, a samo 28 odsto “protiv”. Kako su birači stariji, tako se odnos mijenja i stariji od 65 godina vjerovatno će biti jedina kategorija koja će u većini glasati sa “ne”. Vjeruje se da će njih 49 odsto biti protiv, a 44 odsto za.

Prema već dobijenom broju odgovora, rezultat je mimo očekivanja i protivnika i zagovornika gej brakova, jer nijedna strana nije predviđala tako značajan odziv za glasanje koje nije bilo obavezno.

Širlene Robinskon iz “Kampanje za jednakost” kaže da ovo pokazuje kako Australijanci/ke nisu zaboravili članove/ice porodice i prijatelje/ice koji/e su homoseksualci i lezbejke, i kako je to važno pitanje za njih.

“Ovo je izuzetan rezultat i potvrđuje da Australijanci/ke žele da se ovaj postupak obavi i vraćaju svoje upitnike u rekordnom broju. Kada kampanja bude završena, dobićemo državu sa zakonom koji je pošten, cijeni jednakost i ne isključuje nijednog građanina/ku.”

Očekivani ishod potvrdio je prošle sedmice i ministar za doseljeničke poslove Piter Daton koji je i kazao da vjeruje da bi glasovi “za” mogli da pobijede. On je protiv izmjene zakona, ali podržava donošenje zakona o gej brakovima u Parlamentu, što je obaveza vlade, ukoliko ga plebiscit podrži. Ministar trezora Skot Morison, koji takođe podržava tradicionalni brak, rekao je da će sačekati da vidi rezultate.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!