DRAGram Iconic Edition: Tranđeli, queer ikone i Sveto pismo na zagrebačkoj sceni

23. 10. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: House of Flamingo, Ines Kotarac

DRAGram, manifestacija posvećena promociji lokalne i inozemne drag kulture, održat će se od 26. do 30. oktobar u Zagrebu. Četvrto izdanje, i ove godine u organizaciji umjetničkog kolektiva House of Flamingo, pod temom “Iconic” donosi najsadržajniji i najraznolikiji program dosad koji uključuje izložbu, drag show program i nagradni kviz.

Ovogodišnji DRAGram posvećen je queer ikonama: velikim ženama iz popularne kulture koje su svojim angažmanom utjecale na društvenu vidljivost i osobnu emancipaciju queer osoba; ali i obilježile popularnu kulturu svojom drskošću, upornošću i neupitnim talentom.

DRAGram se otvara u četvrtak, 26. oktobra, u 20:00 h u Galeriji Siva (AKC Medika, Pierottijeva 11) izložbom Ines Kotarac My queens. Serija fotografija predstavlja svojevrsnu vizualnu povijest kolektiva House of Flamingo, ali i pokušaj bilježenja i slavljenja queer kulture i prakse draga koja je kroz povijest često bila svjesno potiskivana ili naprosto zaboravljena. Fotografije nadilaze puki dokumentarizam: njezin je odnos prema subjektima ponešto prisniji, osobniji, a prati ih od njihovih početaka, prvih nesigurnih koraka, gledajući ih kako iz nastupa u nastup rastu i sazrijevaju, i kako se, na koncu, pretvaraju u zvijezde.

Tradicionalno, DRAGram donosi i show program, 27. oktobra od 22 sata u zagrebačkoj Močvari. Posebna je gošća ovogodišnjeg izdanja Virgin Xtravaganzah, jedna od vodećih britanskih drag cabaret performerica. Ova spiritualna djevica redovito nastupa po brojnim londonskim klubovima gdje za klavirom širi poruke ljubavi, a autorica je i vlastitog noćnog programa koji je kreativni hub za brojne lokalne drag cabaret performerice.

Ove godine drag show je pod temom “Pink Flamingos”, a uz Virgin Sveto pismo na sceni propagiraju tranđeli kolektiva House of Flamingo: Colinda Evangelista, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam; uz DJ podršku Mmar & Davor van der Saint (K.I.L. DiGITAL).

Program DRAGrama se zatvara uz interaktivni kviz “Ladies with an attitude” na Vox Feminae Festivalu u nedjelju, 29. oktobra u Ozaljskoj 16 s početkom u 20:00 h. Tada će se kroz šarolike kategorije i neprocjenjivo vodstvo HoF rezidentica testirati poznavanje popularne kulture i pop-ikona; a prva tri tima bit će nagrađena poklon-paketom DRAGram i Vox Feminae Festivala.

Ulaznice za DRAGram show “Pink Flamingos” mogu se kupiti u Octopus piercing i tattoo studiju (Gundulićeva 31). Donacija za ulaznicu do četvrtka, 26. oktobra, iznosit će 40 kuna, dok će na dan programa iznositi 50 odnosno 70 kuna. Ostatak programa DRAGrama je besplatan.

Za više informacija o programu posjetite Facebook stranicu House Of Flamingo i Facebook event.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!