Austrija odbila azil tinejdžeru iz Afganistana jer se “nije ponašao niti oblačio kao homoseksualac”

20. 08. 2018

Izvor: Index.hr, Guardian, RTS.rs
Foto: EPA

Austrijske vlasti odbile su zahtjev za azil tinejdžera iz Afganistana jer “ne hoda, ne odijeva se i ne ponaša kao homoseksualac”.

Mladić iz Afganistana (18) zatražio je azil u Donjoj Austriji te izjavio da strahuje od progona u svojoj državi zbog činjenice da je gej. Austrijske novine Der Falter objavile su da je imigracijski službenik odbio njegov zahtjev. U izvješću je napisao: “Način na koji hodate, ponašate se i odijevate ne pokazuje ni najmanje naznake da biste mogli biti homoseksualac.”

“Nema puno prijatelja, a homoseksualci su društveni”

Službenik je dodao kako je kod tinejdžera “primijetio potencijal za agresiju, što nije očekivano od homoseksualca” te zabilježio da se mladić svađao s drugim tražiteljima azila u svom smještaju.

Službenik je također naveo da tinejdžer “nema puno prijatelja i voli provoditi vrijeme sam ili u manjim skupinama” te upitao: “Nisu li homoseksualci prilično društveni?”

Tinejdžer je službeniku tijekom razgovora rekao da je postao svjestan svoje seksualnosti kada je imao 12 godina. Službenik je naveo da je to “dosta rano i nevjerojatno, osobito u društvu poput afganistanskog, gdje ne postoji javna seksualna stimulacija kroz modu i reklame”.

Homoseksualnost zabranjena zakonom u Afganistanu

Der Falter je objavio da će se tinejdžer, koji je u Austriju došao kao maloljetnik, žaliti na odluku lokalnih vlasti. Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je da ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali “ovaj slučaj ne odražava opće stanje”. Ministarstvo je objavilo da je u posljednje dvije godine razmotreno oko 120.000 zahtjeva za azil.

“Tražitelji azila moraju potkrijepiti svoje razloge za bijeg iz domovine. Ne postoje konkretna pravila dokazivanja, ali vlasti moraju pokazati da postoje temelji za zahtjeve”, objavilo je ministarstvo i dodalo da “veliku ulogu u razgovorima igraju osobni dojmovi službenika”.

Ministarstvo je također objavilo da surađuje s UN-ovom agencijom za izbjeglice u obučavanju službenika o LGBT pravima i problemima kako bi osiguralo jednakost u procesu procjene zahtjeva za azil. Homoseksualnost je u Afganistanu zabranjena zakonom.

Austrijske vlasti za azilante izrekle su disciplinsku mjeru ovom službeniku i u njegovo ime se izvinile zbog nepriličnog obrazloženja vezanog za seksualno opredjeljenje mladog azilanta. Bez ulaženja u detalje slučaja, Federalna kancelarija za strance i azil saopštila je u petak da je sprovedena interna revizija na osnovu žalbe i da je odluka opozvana. Oni su naveli da odluka nije zadovoljavala standarde u pogledu formulacije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!