Njemačka uvodi opciju trećeg roda

19. 08. 2018

Izvor: Voxfeminae.net
Foto: AP

Njemačka vlada usvojila je prijedlog zakona o uvođenju opcije trećeg roda u službenim identifikacijskim ispravama, čime je postala prva europska zemlja koja to omogućava.

Treća kategorija bit će uvedena do kraja ove godine, a njezin službeni naziv je “divers”, što se najbolje može prevesti kao “različito”. Zakon iz 2013. omogućavao je registraciju bez isticanja roda.

Ozakonjenje je potaknuto presudom Ustavnog suda iz novembra 2017. u slučaju tužitelja_ice rođene s jednim X kromosomom, ali bez drugog kromosoma, koja je bezuspješno nastojala promijeniti svoju registriranu rodnu kategoriju iz “žensko” u treću kategoriju.

Nakon tri godine suđenja, Ustavni sud je utvrdio kako bi vlasti trebale ili potpuno ukinuti rodnu identifikaciju ili uvesti neku drugu rodnu oznaku za one koji_e se ne identificiraju ni s muškim ni sa ženskim spolom.

“Nitko ne smije biti diskriminiran temeljem svojeg seksualnog identiteta”, izjavila je Ministrica pravosuđa Katarina Barley (SPD).

“Zašto bi liječnička potvrda bila nužna za promjenu građanskog statusa? To treba biti osobna odluka dostupna svima”, izjasnili su se Monika Lazar i Sven Lehmann, članovi opozicijske stranke Zelenih.

Procjenjuje se da se između 80.000 i 120.000 Nijemaca identificira kao interspolno, a prema podacima UN-a globalna zastupljenost interspolnih osoba je između 0,5% i 1,7%.

No, trans aktivisti_kinje upozoravaju da se “ovim zakonom neće smanjiti prepreke s kojima su suočene trans osobe koje žele promijeniti svoje registrirano ime i spol”, govori Markus Ulrich iz organizacije LSVD.

Na uvođenju treće rodne opcije trenutno rade i Nizozemska i Austrija.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!