Austrijski Ustavni sud ukinuo zabranu umjetne oplodnje lezbejskim parovima

19. 01. 2014

lgbt_rainbow_justice_scaleAustrijski Ustavni sud 17.01. je ukinuo zabranu umjetne oplodnje lezbejskim parovima jer je pitanju bilo kršenje ljudskih prava.

Austrijski savezni zakon o registrovanom partnerstvu izričito je zabranjivao umjetnu oplodnju ženama koje žive sa ženom a ne muškarcem. Okružni sud je na osnovu tog zakona odbio zahtjev jednog para za umjetnom oplodnjom, što je potvrdio i Regionalni sud. Vrhovni sud Austrije se složio da je takva odluka u saglasnosti sa austrijskim zakonima, ali se nije složio da je takva zakonska zabrana u skladu sa austrijskim Ustavom pa se obratio Ustavnom sudu da proglasi tu zakonsku zabranu neustavnom. Ustavni sud je donio traženu odluku na osnovu svog stava da su istospolni parovi porodice, da tradicionalna porodica nije ugrožena mogućnošću umjetne oplodnje istospolnih parova, i da je u pitanju diskriminacija da samo heteroseksualni parovi mogu da riješe umjetnom oplodnom problem svoje neplodnosti. Presuda austrijskog Ustavnog suda, najstarijeg ustavnog suda na svetu, prva je u svijetu kojom jedan vrhovni sud ukida diskriminaciju lezbejskih parova, kada je riječ o umjetnoj oplodnji, jer je u pitanju vid kršenja ljudskih prava.

Izvor http://www.rklambda.at/festakt/index.htm

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!