Predstavljamo novo LGBT udruženje u BiH

20. 01. 2014

Logo sa tekstomKrajem 2013. godine grupa LGBT aktivista_kinja iz Banja Luke odlučila je da se formalno organizuju i registruju Banjalučko udruženje kvir aktivista – B.U.K.A. U intervjuu sa aktivistom B.U.K.A-e, Jasenkom Suljetović, razgovarali smo o njihovom okupljanju, planovima, vrijednostima za koje se zalažu, te aktivizmu u BiH.

 

Lgbt-prava.ba: Predali ste u decembru zahtjev za registraciju udruženja Buka. Kako ste došli do ideje da registujete udruženje?

Jasenko Suljetović: Ideja o registraciji udruženja se provlačila od septembra, iako duži period možemo reči, djelujemo kao neformalno udruženje građana. Međutim, shvatili_e smo da prvenstveno ne postoji niti jedna LGBT organizacija koja djeluje na nivou Republike Srpske, te da ne možemo postići rezultate koje želimo bez registrovanja udruženja i konkretiziranja aktivnosti. Na početku smo imali dosta dilema oko statuta, osnivačkog akta i drugih pravnih stvari, ali je sve dobilo oblik do decembra zahvaljujući stručnoj pomoći osoba iz SOC-a, tako da smo 17-og decembra tačno u 12.00 sati predali_e papire za registraciju i od tada čekamo…

Lgbt-prava.ba: Predstavite nam ukratko Buku? Šta su osnovni ciljevi vašeg djelovanja? Na šta se planirate fokusirati u svom radu?

Jasenko Suljetović: Banjalučko udruženje kvir aktivista (B.U.K.A) je neprofitabilno, multietničko i multidisciplinarno udruženje građana_ki koje će se baviti promicanjem, kulturom, zaštitom i jačanjem LGBTIQ populacije. Fokus će nam naravno biti LGBTIQ populacija i generalna javnost. Planiramo se fokusirati prvenstveno na edukaciju i jačanje same zajednice, ali naravno i na edukaciju javnosti i zakonodavnih institucija kroz različite aktivnosti. U suštini, LGBTIQ populacija se susreće sa diskriminacijom u svakom segmentu društva, pa će tako i naš fokus biti usmjeren na svaki segment društva.

Lgbt-prava.ba: Šta povezuje članove_ice organizacije? Kakve vrijednosti, ideologija?

Jasenko Suljetović: Pa, prije svega nas povezuje prijateljstvo, obzirom da se prijateljstvo rodilo prije ideje o stvaranju udruženja. Nakon što je nas 6 shvatilo da nam je zaista potrebno udruženje za promicanje, zaštitu, kulturu LGBTIQ populacije, postali_e smo još bliži_e. Obzirom da u Udruženju djeluje 6 članova_ica, to uključuje različite ličnosti i vrijednosti, ali smo se bez problema složili_e oko načelnih vrijednosti tolerancije, nenasilne komunikacije, jednakosti, te promovisanje navedenih vrijednosti.

Lgbt-prava.ba: Da li ste do sad i kako djelovali u Banja Luci kao neformalna grupa?

Jasenko Suljetović: U Banjoj Luci smo djelovali i djelujemo kao neformalna grupa građana_ki i do sada su nam aktivnosti uključivale projekcije filmova LGBTIQ tematike (neki od njih u suradnji sa SOC-om u okviru Sex, Pop and Politics programa prikazivanja filmova), ulične akcije (ukrašavanje grada naljepnicama, zastavama, sprejevima, porukama koje su ukazivale na društveno-politički položaj LGBTIQ populacije u BiH) i neformalne LGBT žurke. Generalno smo zadovoljne_i urađenim, ali smo shvatile_i da bez registracije udruženja nisu moguće neke značajnije aktivnosti.

Lgbt-prava.ba: Šta je za vas aktivizam i šta imate u planu da radite u ovoj godini?

Jasenko Suljetović: Za nas je aktivizam reagovanje na društvenu i političku nepravdu, i na neki način obaveza svih građana i građanki BiH jer smatramo da aktivizam posjeduje moć unifikacije ljudi. Što se tiče aktivnosti za ovu godinu, za početak planiramo da radimo na jačanju i edukaciji zajednice ali i javnosti. Ideja za aktivnosti, zaista, ima na pretek i dodajmo tome početnički entuzijazam i osjećaj kako ćemo zaista napraviti neku promjenu. Naravno, također planiramo da se povežemo sa što više srodnih udruženja i organizacija, kao zbog zajedničke saradnje, i naše lične i profesionalne edukacije, jer se želimo što više unaprijediti i učiti. Tako da, aktivnosti u ovoj godini mogu sumirati riječi učenje i povezivanje.

Lgbt-prava.ba: Velika je hrabrost istupiti u javnost sa imenom i prezimenom, koliko je bitan takav pristup javnosti kada je u pitanju LGBT aktivizam?

Jasenko Suljetović: Meni lično je uvijek bilo jako bitno da stojim iza sebe, svojih ideja i stavova punim imenom i prezimenom, a to uvjerenje je samo jačalo vremenom. Još od srednje škole sam otvoreno gay i naravno da su ljudi imali problem sa tim, ali meni nije nikada bilo teško ulaziti u diskusiju sa tim ljudima. Nekako, svima koji_e me upoznaju dam slobodu da me pitaju što žele i odgovaram najbolje što mogu jer mislim da približavanje problematike LGBTIQ populacije javnosti nije izvodljivo ako se krijemo. Na sve ovo, u Bosni i Hercegovini, i dalje je jako mali broj osoba koje su se autirale ili kao pripadnici_e ili kao simpatizeri_ke LGBTIQ populacije i to zaista značajno doprinosi generalnom nivou homofobije u BiH. Javnost neće biti u mogučnosti da osjeti i doživi problematiku osobe kojoj ne zna ni ime ni prezime i čije lice ne vidi.

Razgovarala Lejla Huremović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!