Babelnor mreža: Ne govoru mržnje na internetu

07. 11. 2014

A. _MostarPočetkom novembra BABELNOR mreža je pokrenula inicijativu protiv govora mržnje na internetu. Inicijativa se sastoji od postavljanja fotografija gradova zemalja članica BABELNOR mreže. Od 5. novembra aktivisti_kinje 15 država članica mreže će postavljati na društvene mreže fotografije svojih gradova koje uključuju hashtag-ove #GreetingsFrom (pozdrav iz) #City (grad gdje je napravljena fotografija) #Babelnor i #NoHateSpeech. Poruku koju žele da pošalju svima glasi: Mi vjerujemo u različitost rodova i seksualnosti gdje god da živimo. Različitost postoji i mržnja je neće zaustaviti.

No hate speech i u BiH

BABELNOR mreža je sačinjena od 20 organizacija iz 15 zemalja: Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Finske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Norveške, Srbije, Slovenije, Švedske i Ukraine. Mreža ima za cilj osnažiti, motivirati i mobilizirati mlade LGBTQ* aktiviste_kinje iz organizacija i zemalja koje su članice BABELNORA, kroz umrežavanje i razmjenu dobrih praksi te pružaju međusobne podrške.

2012. godine petnaest ljudi iz trinaest različitih LGBTIQ* organizacija, jedanaest različitih zemalja i tri različite europske regije sastali su se u Oslu, kako bi razgovarali o mogućnosti formiranja LGBTIQ* mreže za Balkan, Bjelorusiju, Ukrajinu te nordijske zemlje.

Kroz zajednički dijalog između organizacija otkrivena je potrebu za jačanjem LGBTIQ* zajednice između zemalja i organizacija. Prioriteti i izazovi nisu isti u svim navedenim zeljama, ali svi dijele zajedničku viziju bolje budućnosti sa uvjerenjem da se to može postići kroz međusobnu saradnju.

Samo u posljednjih nekoliko godina LGBTIQ* vidljivost se povećala, ali smo u isto vrijeme svjedoci izraženog nasilja na paradama. Homofobni stavovi i diskriminacija nad LGBTIQ* osobama još uvijek prevladava. Konstantno se radi na zakonskim mjerama za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ* osoba. Putem BABELNOR mreže želimo učiti jedni od drugih i podržavati jedni druge kada je to potrebno, navode iz BABELNOR mreže.

Akciji su se do sad pridružili i aktivisti_kinje Trans* BiH grupe, Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije CURE. Fotografije možete pogledati u našoj galeriji , ali takođe i na stranici babelnor.org.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!