Slovačka pred referendumom o ograničavanju prava LGBT osobama

06. 11. 2014

slovacka_savezzaobiteljNakon što je u junu u slovački ustav ušla definicija braka kao zajednice žene i muškarca, tamošnja inicijativa “Savez za obitelj” želi inicirati dodatne promjene koje bi u konačnici obespravile slovačke LGBT građane_ke, te su prikupili nešto više od 400.000 potpisa za referendum kojim bi se odlučivalo o definiciji braka kao zajednici žene i muškarca, zabrani posvajanja djece za istospolne parove, mogućnosti roditelja da djecu isključe iz školskih programa spolnog odgoja i zabranu bilo kakve buduće zakonske regulacije istospolnih partnerstava.

Slovački Ustavni sud prva je tri pitanja dopustio (s tim da je prvo parlamentarnom većinom već ušlo u ustav, što Ustavni sud neće rušiti), no zadnje je proglasio neustavnim. To je izazvalo negodovanje pripadnika “Saveza za obitelj” koji su odluku ustavnog suda o zabrani jednog od referendumskim pitanja nazvali “skandaloznom”.

“Pošteni su ljudi primili pljusku od sistema jer im je ustavni sud zabranio da izraze mišljenje o tome što obitelj jest. To nije demokratija, to je tiranija”, rekli su, a čelnik Saveza, Tomáš Kováčik, to je nazvao “sudskim aktivizmom kakav se viđa u drugim zemljama, tako vam država poručuje da zatvorite usta”.

Referendum raspisuje predsjednik u roku od 90 dana, a pitanja koja će se naći su sljedeća: “Jeste li za to da parovi ili grupe osoba istog spola nemaju pravo na posvajanje djece?” i “Jeste li za to da škola ne može zahtijevati sudjelovanje djece u nastavi na kojoj se govori o seksualnom ponašanju ili eutanaziji, ako njihovi roditelji ili sama djeca se ne slažu sa sadržajem nastave?”.

Isto kao u Hrvatskoj u inicijativi “U ime obitelji”, i slovački Savez poziva se na francuski primjer “nametanja rodne ideologije” i “razaranja tradicionalne porodice”

Zagovaratelji LGBT prava i aktivistise nadaju “kako će razumna većina stati uz prava manjine” te da će “referendum na kraju biti odbačen”.

Situaciju u Slovačkoj prokomentirala je i liberalna europarlamentarka iz Holandije i potpredsjednica LGBT Intergrupe, Sophie in't Veld: “Ovdje je riječ o temeljnim ljudskim pravima, toleranciji i jednakosti na području Europske unije. Ne smijemo zatvarati oči pred religijskim organizacijama koje raspiruju netoleranciju prema građankama i građanima EU”.

“Neukusno je da nakon hrvatskoga referenduma svjedočimo novom, čiji je cilj dokidanje prava naših sugrađana. Takvim procesima nije mjesto na prosvijetljenom kontinentu poput Europe”, poručila je.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!