Barbara Hammer: Pionirka queer filma

10. 06. 2016

Barbara-Hammer-headshot_Photo-Credit-Susan-Wides_web-e1365707100143Izvor: Labris
Foto: Susan Wides, Vimeo

Jedna od pionirki queer filma, Barbara Hammer, poznata je po tome što je eksperimentalna filmska rediteljica.

Rođena u Hollywoodu u Californiji 1939. godine, Barbarina jedina povezanost sa holivudskom estradom je bio njen deda koji je bio kuhar direktora kompanije DW Griffith. Kao takva, njena filmografija je potpuno suprotna od onoga što su studiji u Los Angelesu tada prezentovali.

Nju karakteriše najpoznatiji film Dyketactics (Taktike lezbejki) iz 70-ih godina sa naslovom koji nagovještava da to nije vaš uobičajeni holivudski film.

Bijele drvene ograde Barbare Hamer

Barbara Hammer nije odrasla sa željom da postane filmska rediteljka. Kao što je i sama pričala, odrastala je u tipičnoj kući sa bijelim drvenim ogradama. Nakon diplomiranja na UCLA sa fakultetskom diplomom, udala se i krenula da drži predavanja na koledžu.

Međutim, u starosnoj dobi od 27 do 30. godine, upoznavala je ljude i nešto se promijenilo u njoj: ona se razvela od muža i nekoliko mjeseci kasnije, otkrila je da je lezbejka.

Postojala su dva katalizatora koji su je odveli na vožnju na Lambretta motoru i noseći sa sobom Super-8 fotoaparat, putovala je širom zemlje i fotografisala.

Od tada, ona je počela da stvara jedan od prvih američkih lezbejskih filmova.

86784253_1280x720

Opus Barbare Hammer

Rad Barbare Hammer 70-ih godina se bavio uglavnom temama o kojima niko nije pričao: menstruacija, ženski orgazam i lezbejska seksualnost.

Njen prvi film Dyketactics je prvenstveno bio erotski film što je bio potpuni kontrast redovnim erotskim filmovima iz tog perioda. Pokazivao je gole žene kako se dodiruju, kupaju i plešu međusobno. Čak je i sama Hammer pokazala sebe kako vodi ljubav sa drugom ženom.

“U Dyketactics, jednom od mojih prvih filmova, nalazi se 110 slika u četiri minute, i svaka slika je dirljiva”, izjavila je Hammer za The Paris Review.

Barbara Hammer se fokusira na istoriju

80-tih godina ona se okrenula dokumentarnim filmovima marginalizovanih ljudi koji su bili primorani da napuste istoriju.

Kasnije je počela da radi dokumentarne filmove o važnim LGBT istorijskim ličnostima: Willa Cather, Alice Austen i Hannah Hoch.

Njen najnoviji film bio je Welcome to this house (Dobrodošli u ovu kuću), film o pjesnikinji Elizabeth Bishop i njenoj deset godina dugoj vezi sa arhitekicom Mariom Carlotom Costallat de Macedo Soares.

“Stvorila sam ove filmove jer sam naslutila da je lezbejskim umjetnicama potrebna kulturna osnova, a to je bilo tu, ako pogledate malo bolje”, rekla je Hammer.

Sa svojih 77 godina, Barbara Hammer više ne vozi Lambretta motor. Međutim, ona i dalje dovodi svoj jedinstveni pogled na srebrni ekran.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!