Beogradska parada ponosa održat će se 16. septembra

20. 05. 2018

Izvor: RTS

Parada ponosa u Beogradu će se ove godine održati u nedjelju, 16. septembra, a kretat će se od Slavije do Trga Republike, najavili su organizatori.

Nedelja ponosa počinje 10. septembra i u sklopu nje će biti održane različite manifestacije – izložbe, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, a bit će završena Paradom ponosa. Šetat će se pod sloganom “Reci DA”.

Organizatori su najavili i nekoliko zahtjeva koji će obilježiti ovogodišnji Prajd, a to su odgovornost države u zaštiti LGBT osoba, da se implementiraju postojeći zakoni i razvijaju novi, te da se sankcioniše nasilje nad LGBT osobama, jer tužilaštvo ne prepoznaje zločin iz mržnje.

LGBT osobe traže i donošenje zakona o rodnom identitetu, da bez promjene spola transrodne osobe mogu da promijene dokumenta, ali i usvajanje zakona o istospolnim zajednicama.

Jedan od zahtjeva je i da se iz udžbenika ukloni diskriminatorni sadržaj o LGBT zajednici.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!