Bert i Ernie iz “Ulice Sezam” napisani su kao istospolni par

24. 09. 2018

Izvor: Libela.org
Foto: Starobserver Twitter

Scenarist emisije “Ulica Sezam” (Sesame Street), Mark Saltzman, nakon godina spekulacija, potvrdio je da su njegovi likovi Bert i Ernie zamišljeni i napisani kao istospolni par.

Mark Saltzman, koji se emisiji pridružio kao scenarist 1984. godine, kazao je da su ta dva lika uveliko refleksija njegovog odnosa s režiserom Arnoldom Glassmanom u to doba.

“Sjećam se situacije u kojoj se predškolac u San Franciscu okrenuo ka majci i pitao: ‘Jesu li Bert i Ernie ljubavnici?’. Meni je to iz usta predškolca zvučalo smiješno”, kazao je Saltzman.

Dodao je i da su se mnogi obraćali njemu i Glassmanu s Bert i Ernie. “Da, ja sam bio Ernie. Iako izgledam više kao Bert, ali ako razmišljate o njemu i njegovom poslu u svijetu – Arnie kao režiser je bio savršen za to, zar ne? Bert s njegovom organizacijom.”

Za queer osobu napisati likove Berta i Ernieja kao ljubavnike u 80-im nije bilo pitanje agende – to je bio način za pozitivnu afirmaciju samog sebe, ali i takvog odnosa u eri kad je sve oko tebe radilo na tome da te se izbriše.

Istovremeno, na Twitteru ‘Sesame Workshop’ riječi Saltzmana opovrgnute su izjavom: “Kao što oduvijek tvrdimo, Bert i Ernie su prijatelji. Oni su kreirani kako bi se pokazalo predškolcima da mogu biti prijatelji s ljudima koji su puno različitiji od njih. Iako su identificirani kao muški likovi i posjeduju mnoge ljudske karakteristike (kao i velik broj likova u Sesame Streetu) oni su i dalje lutke, i kao takvi nemaju seksualnu orijentaciju.”

Ipak mnoge kritike se slažu da je taj komentar (koji je kasnije izbrisan) potpuno netočan. Te da mnogi likovi imaju seksualnu orijentaciju. I ona je, kao takva, ostalim kreatorima emisije prihvatljiva, sve dok je heteroseksualna.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!