Boban Stojanović proglašen jednim od pet najboljih LGBT aktivista u svijetu

15. 02. 2015

StojanovicBeogradski gej aktivista Boban Stojanović je prema mišljenju žirija međunarodne nagrade za ljudska prava David Kato – Vision and Voice Award (Nagrada David Kato – Vizija i glas), proglašen za jednog od pet najboljih LGBT aktivista u svijetu.

U konkurenciji od preko 600 aktivista iz cijelog svijeta, Stojanović je svrstan među pet najboljih i najinspirativnijih LGBT aktivista u svijetu, koji svojim radom motivišu i inspirišu ljude oko sebe da se zalažu za svoja prava.

Žiri smatra da je Stojanović svojim upornim radom, javnim zalaganjem kao i svojim prisustvom u medijskoj i političkoj sferi učinio izuzetno veliki korak ka prihvatanju LGBT zajednice u Srbiji i motivisao LGBT osobe da budu hrabre i bore se za svoja prava. Ovo je prvi put da se aktivista iz Evrope plasira ovako visoko.

U obrazloženju žirija posebno je naglašeno da je Boban Stojanović već skoro dvadeset godina angažovan ne samo na polju LGBT prava, već i prava drugih marginalizovanih grupa.

Boban Stojanović je osnivač LGBT organizacije Kvirija centar i jedan je od organizatora beogradske Parade ponosa. Godinama radi kao predavač u okviru više omladinskih škola za ljudska prava. Učestvovao je u serijalu VIP Veliki brat što je predstavljalo jedan od najvažnijih koraka ka prihvatanju LGBT zajednice u Srbiji i autor je biografske knjige Kao da je sve u redu koja je objavljena u Srbiji, a nedavno i u Bosni i Hercegovini.

Zbog svog angažmana Stojanović je neprestano izložen prijetnjama: od poruka na društvenim mrežama, do prijetnji koje doživljava na ulici, a krajem 2013. godine njegov stan je napadnut od strane nepoznatih počinilaca. Tom prilikom na vratima je ispisana poruka: Znamo gdje živite, znamo kada spavate!, na prozor bačen Molotovljev koktel, a na zidu stana nacrtan kukasti krst.

Nagrada David Kato – Vision and Voice je ustanovljena 2011 .godine nakon što je aktivista iz Ugande, David Kato, brutalno ubijen u svojoj kući. U najuži izbor ulaze aktivisti koji svojim radom motivišu druge ljude da se bore za bolji život i da svojim ličnim primjerom i radom dovode do smanjenja stigme, nasilja i diskriminacije nad LGBT zajednicom u zemlji u kojoj žive i rade. Stojanovića je za ovu nagradu predložila organizacija IPPF Serbia (International Planned Parenthood Federation).

Izvor i foto: Parada.rs

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!