Dodijeljene Teddy nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu

16. 02. 2015

teddyaward_weissU petak, 13. februara, dodijeljene su Teddy nagrade na 65. Berlinaleu.

Nagrada Teddy, koja je prvi put dodijeljena 1987. godine, je međunarodna filmska nagrada za filmove s LGBTIQ temama. Kao službenu nagradu Berlinalea dodjeljuje je neovisni žiri kojeg pretežno čine organizatori gej i lezbijskih filmskih festivala. Nagrada se dodjeljuje u tri glavne kategorije. Također, dodjeljuje se posebna nagrada žirija za dodatni film te specijalna nagrada koju čitatelji LGBTIQ časopisa Siegessäule dodjeljuju za iznimna ostvarenja u LGBTIQ kinematografiji.

Ove godine je u deveteročlani žiri koji dodjeljuje Teddy nagradu za najbolji kratki, dokumentarni i igrani LGBTIQ film pozvan i direktor Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, Predrag Azdejković.

Nagradu za najbolje dramsko ostvarenje dobio je Nasty Baby, engleski debi čileanskog redatelja Sebastiana Silve. Glavnu ulogu u drami je preuzela Kristen Wiig koja glumi ženu koja zatrudni uz pomoć gej para.

Drugo mjesto osvojio je film Jima Chuchua Stories of Our Lives koji prati živote LGBTIQ osoba u Keniji.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je film The New Man Aldoa Garaya, u kojemu je dokumentiran mladi dječak iz Nikarague koji svojom promjenom spola testira granice svog društva.

Nagradu za najbolji kratki film osvojio je film San Cristobal, redatelja Omara Zunige Hidalgoa.

Teddy nagradu za životno ostvarenje dobio je njemački glumac Udo Kier (Nymphomaniac). Također, čitatelji časopisa Siegessäule nagradu su dodijelili drami Thanatos, Drunk tajvanskog redatelja Changa Tso-Chia.

Izvor: Queer.hr
Foto: news.teddyaward.tv

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!