Broj osoba koje se identificiraju kao LGBT porastao na 5,6% u SAD

10. 03. 2021
Posljednje istraživanje Gallup-a o identifikaciji lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba otkrilo je da se 5,6% odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama identificira kao LGBT, što je porast u odnosu na 4,5% koliko su pokazali podaci iz 2017. godine.

Trenutno 86,7% Amerikanaca_ki izjašnjava se kao heteroseksualni_e, dok 7,6% nije odgovorilo na pitanje o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Odgovori na pitanje seksualnog identiteta postavljeno 2020. godine nude više detalja od pitanja postavljenog prethodnih godina. Ispitanici_ce su sada mogli_e preciznije naznačiti aspekte svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Pored toga što se mogu identificirati kao lezbejke, homoseksualci, biseksualni ili heteroseksualni, ispitanici_e se mogu identifikovati i kao transrodni_e.

Povećanje za 1,1 procenat u pređenju sa 2017. godinom (uz korištenje starog pitanja) otprilike je ono što se moglo i predvidjeti iz nedavnih trendova. Procenat LGBT osoba rastao je u prosjeku za 0,3 procenta godišnje u 2016. i 2017. godini. Pod pretpostavkom da se taj trend nastavio u protekle tri godine, ukupan porast iznosio bi oko jedan procenat.

Većina LGBT Amerikanaca_ki identificira se kao biseksualni_e

Više od polovine LGBT odraslih (54,6%) identificira se kao biseksualni_e. Otprilike četvrtina (24,5%) kaže da su homoseksualni_e, s tim da se 11,7% njih identificira kao lezbejke, a 11,3% kao transrodni_e. Dodatnih 3,3% koristi termin neheteroseksualan_a ili queer da opiše svoju seksualnu orijentaciju.

Pretvaranjem ovih postotaka da predstavljaju udio LGBT osoba u odrasloj populaciji SAD-a, utvrđeno je da se 3,1% Amerikanaca_ki identificira kao biseksualni_e, 1,4% kao homoseksualni_e, 0,7% kao lezbejke i 0,6% kao transrodni_e.

Jedan od glavnih razloga zašto se LGBT identifikacija s vremenom povećava je taj što mlađe generacije imaju mnogo veću vjerovatnoću da sebe smatraju nečim drugim osim heteroseksualnim. To uključuje otprilike jednog od šest odraslih članova generacije Z (onih koji u 2020. godini imaju od 18 do 23 godine).

LGBT identifikacija niža je u svakoj starijoj generaciji, uključujući 2% ili manje Amerikanaca_ki rođenih prije 1965. (starosti 56 godina i više).

Velika većina odraslih generacije Z koji se identificiraju kao LGBT (njih 72%) izjašnjavaju se kao biseksualni_e. To znači da 11,5% od svih osoba koje pripadaju generaciji Z u SAD-u su biseksualne, s tim da se oko 2% identificira kao homoseksualci, lezbejke ili transrodni_e.

Otprilike polovina milenijalaca (onih koji su 2020. godine imali_e od 24 do 39 godina) koji se identificiraju kao LGBT kažu da su biseksualni_e.

Pored izraženih generacijskih razlika pri izjašnjavanju o seksualnoj orijantaciji, značajne su i rodne, kao i razlike u političkoj ideologiji osoba :

  • Žene se češće od muškaraca identificiraju kao LGBT (6,4% prema 4,9%).
  • Žene će se vjerovatnije identificirati kao biseksualne – 4,3%, 1,3% identificiraju kao lezbejke, a 1,3% kao nešto drugo. Među muškarcima, 2,5% se identificira kao homoseksualci, 1,8% kao biseksualci i 0,6% kao nešto drugo.
  • 13,0% političkih liberala, 4,4% neodređenih i 2,3% konzervativaca kažu da su lezbejke, homoseksualci, biseksualne ili transrodne osobe.

U vrijeme kada Amerikanci_ke sve više podržavaju jednaka prava za homoseksualce, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe, sve veći procenat Amerikanaca_ki se identificira kao LGBT.

Izražene generacijske razlike postavljaju pitanje o tome odražava li veći broj LGBT osoba kod mlađih nego kod starijih Amerikanaca_ki porast ili samo odražava veću spremnost mlađih ljudi da se tako identificiraju.

Više o Gallup-u možete pronaći ovdje.

Izvor: Gallup.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!