Bugarska mora priznati istospolne brakove sklopljene u inozemstvu

27. 07. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: Mariama Diallo i Christina Palma / Facebook

Nakon što je u julu prošle godine Upravni sud u Sofiji donio odluku da Bugarska mora priznati lezbijski brak između Mariame Diallo i Christine Palma koji je sklopljen u inozemstvu, ta je odluka sad “zacementirana” presudom Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Australka Cristina Palma i njezina supruga Mariama Diallo, francuska državljanka, prije tri godine su se vjenčale u Francuskoj, a kad su odlučile trajno se nastaniti u Bugarskoj, naišle su na birokratsku prepreku jer ta zemlja ne priznaje istospolni brak.

Palmi bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova nije htjelo izdati dozvolu trajnog boravka jer je u Bugarskoj ustavom brak propisan kao zajednica muškarca i žene. Stoga je bračni par tužio ministarstvo, a Upravni sud u Sofiji presudio je u njihovu korist.

No, kratko nakon te odluke, bugarski je Odjel za migracije na tu presudu uložio žalbu koju je Vrhovni sud u srijedu odbacio. Kao i u odluci sofijskog Upravnog suda, odluka je obrazložena time da je Bugarska država članica Europske unije, pa stoga i građanke/građani EU imaju pravo na spajanje obitelji na njezinom teritoriju, a to se odnosi i na supružnice te supružnike koji nisu njezini državljani.

“Pravda je pobijedila”

“Više ne možemo suspregnuti suze radosnice. Pravda je pobijedila i gej parovi su dobrodošli u Bugarsku”, rekla su Palma i Diallo portalu Gay Star News. Rekle su i da jako vole tu zemlju koja im je dala više nego što su očekivale: “Ljudi su srdačni i na toliko načina su nas prihvatili poput obitelji.”

Par je pobjedu posvetio svim prijateljima i obitelji, svim mladima koji su ih grlili na sofijskoj Povorci ponosa, svima koji ne mogu biti s njima zbog homofobnog nasilja, svoj djeci njihovih gej prijatelja i posebno svim kolegicama i kolegama koji su im pružali potporu iz dana u dan.

Njihova odvjetnica Denitsa Luybenova koja im je pomogla u ovoj pobjedi s kolegicom Venetom Limberovom izjavila je kako je pred Bugarskom još dug put do potpune bračne jednakosti, ali da je na tom putu ovo veoma važan korak.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!