Zabranjene homofobične naljepnice u Poljskoj

28. 07. 2019

Izvor: GayEcho
Foto: Gazeta Polska / Twitter

Poljski sud zabranio je konzervativnim novinama “Gazeta Polska” da štampaju naljepnice “Zona bez gejeva” koje su bile plasirane u ovosedmičnim izdanjima.

Naljepnice prikazuju crni krst kako pokriva zastavu u duginim bojama, zbog čega su izazvale kritike ambasadorke SAD-a u Poljskoj, javlja BBC.

Nije poznato da li je zabranjena samo prodaja naljepnica ili i novina. Glavni urednik “Gazete Polske”, Tomasz Sakiewicz, tvrdi da novine nisu povučene iz prodaje, piše Index.

Predsjednik stranke “Zakon i pravda”, Jarosław Kaczyński, kritikovao je aktivizam za prava LGBT osoba i rekao da ona predstavljaju prijetnju poljskom nacionalnom identitetu.

Prošlog vikenda došlo je do nasilja tokom prve povorke ponosa održane u istočnom poljskom gradu Bialystok, kada su hiljade fudbalskih huligana i desničara napali LGBT aktiviste i policiju.

“Gazeta Polska” opravdala je svoj potez tvrdeći da LGBT prava sadrže “sve oblike totalitarne ideologije”.

Zamjenik gradonačelnika Varšave, Paweł Rabiej, smatra da je potez ovih konzervativnih novina sličan onom iz vremena nacističke okupacije u Poljskoj: “Njemački fašisti imali su zone bez Jevreja. Danas vidimo da se ta tradicija nastavlja i ima pobornike u Poljskoj koji rade pod okriljem vladajuće stranke i Crkve”.

Mišljenja Poljaka o homoseksualnosti se mijenjaju, iako brak između osoba istog spola nije dozvoljen.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!