Caster Semenya neće učestvovati na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi

03. 08. 2019

Izvor: GayEcho

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya izjavila je da neće braniti titulu na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, poslije neuspjeha u žalbenom postupku na pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF) o smanjivanju nivoa prirodnog testosterona.

Semenya je navela da će nastaviti da se bori za ljudska prava, uprkos tome što je razočarana.

Ona se u dva navrata žalila protiv pravila IAAF-a, koja je sprečavaju da se takmiči bez upotrebe lijekova za smanjivanje nivoa testosterona.

Prema tim pravilima, od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promijene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca, javlja Beta.

Semenya je mogla da se takmiči pošto su nova pravila IAAF-a bila suspendovana dok je u toku bio žalbeni proces pred federalnim švicarskim sudom, nakon što je njenu žalbu odbio Sud za sportsku arbitražu u maju.

Poslije odluke federalnog suda da poništi dozvolu Semenyi da se takmiči, dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara i višestruka svjetska šampionka ne može da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

„Razočarana sam što ću biti spriječena da branim teško stečenu titulu. Ali to me neće odvratiti od borbe za ljudska prava svih sportistkinja”, rekla je Semenya, a prenijeli su britanski mediji.

IAAF je tražio da se preinači odluka o suspenziji pravila kako bi se izbjegla ozbiljna zabuna među sportistima i organizatorima takmičenja i kako bi se zaštitio integritet sporta.

U pismu, IAAF je odbacio optužbu da njegova pravila sprovode nejednakost spolova, rekavši da je to pravilo uvedeno „upravo zato što je IAAF posvećen zaštiti prava sportista”.

Semenyina advokatica rekla je da ta odluka nema uticaj na žalbu.

„Nastavit ćemo sa žalbom i borit ćemo se za Casterina osnovna ljudska prava. Trka se uvijek odlučuje na cilju”, rekla je ona.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!