Chelsea Manning ulazi u utrku za američki Senat

17. 01. 2018

Izvor: Crol.hr

Transrodna zviždačica Chelsea Manning odlučila je ući u izbornu utrku za američki Senat, a kandidirat će se za senatoricu u Marylandu. Podsjetimo, Manning je 2010. godine, kao vojnik američke vojske, Wikileaksu dostavila povjerljive dokumente – više od 200 tisuća diplomatskih kablova i preko 500 tisuća dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu koji su sadržavali dokaze o ubojstvima civila, profile zatočenih u Guantanamu i ratne planove.

Iste je godine uhićena, a 2013. osuđena na 35 godina zatvora uz mogućnost pomilovanja te je otpuštena iz vojske. Predsjednik Barack Obama, na samom kraju svog mandata pomilovao je Manning. Deklarira se kao transrodna osoba, a sud joj je 2014. godine dozvolio da se deklarira kao žena.

Manning je odlučila izazvati senatora Bena Cardina, koji je u Senatu odradio dva mandata za Demokratsku stranku, a poznat je kao podržavatelj LGBT prava, javlja portal Pink News i podsjeća da je Cardin nakon Trumpove inauguracije pozivao na akciju zaštite LGBT prava u SAD-u.

Interes javnosti

Manning je imala samo 22 godine kad je odlučila javnosti obznaniti stotine tisuća povjerljivih dokumenata američke vojske putem Wikileaksa. Na primjedbe da je to trebala objaviti u srednjestrujaškim medijima, odgovarala je da to nije bilo moguće.

Tvrdila je da je kontaktirala The Washington Post i The New York Times, ali oni nisu pokazali stvarni interes za priču, a njoj je bilo hitno da se dokumenti objave što prije jer je uskoro napuštala poziciju koja joj je omogućavala da se dokopa povjerljivih dokumenata.

Isticala je tada, a ističe i danas, da je povjerljive dokumente dala Wikileaksu jer se smatrala odgovornom to učiniti zbog interesa javnosti.

Pogledajte promotivni video s kojim Chelsea Manning ulazi u izbornu utrku za Senat:

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!