Ovo je sudski predmet koji bi mogao obavezati sve članice EU na priznavanje istospolnih brakova

16. 01. 2018
Claibourn Robert Hamilton i Adrian Coman

Izvor: Crol.hr

Iako su države-članice Europske unije slobodne odlučiti hoće li ozakoniti istospolni brak ili ne, moraju dopustiti partnerima istog spola da žive, rade i uživaju jednaka prava kao i drugdje, čak i u slučajevima kad istospolni brak kod njih nije ozakonjen.

To je poručio Melchior Wathelet, viši savjetnik Europskog suda pravde u priopćenju za medije, nakon što se pred tim sudom našao predmet Rumunja Adriana Comana koji se 2010. vjenčao sa svojim partnerom Claibournom Robertom Hamiltonom u Belgiji.

Naime, Rumunjska Robertu ne želi izdati dozvolu trajnog boravka jer ta zemlja ne priznaje brakove partnera/ica istog spola. Par je to zatražio u prosincu 2012, i to temeljem direktive o slobodi kretanja, no Rumunjska je to odbila s obrazloženjem da Hamilton nije Comanov “bračni drug”.

Sud još nije donio odluku, no njegov viši savjetnik Melchior Wathelet u priopćenju navodi da u fokusu ovog predmeta nije ozakonjenje istospolnog braka, već slobodno kretanje građana EU. Države-članice slobodne su odlučiti hoće li ozakoniti istospolni brak ili ne, no moraju ispuniti obaveze u vezi sa slobodom kretanja građana EU.

Mišljenje nije obvezujuće, ali…

Wathelet ističe kako je pojam “bračni drug” u smislu značenja direktive spolno neutralan te se ne uzima u obzir mjesto gdje je brak sklopljen. Također smatra da se, u kontekstu općeg napretka društava u EU u posljednjem desetljeću u smislu ozakonjenja istospolnog braka (on je ozakonjen u 13 država-članica), pojam braka više ne može definirati isključivo kao zajednica osoba različitog spola.

Nadalje, pojam “bračni drug” nužno je povezan s obiteljskim životom koji je na identičan način zaštićen Poveljom Europske unije o temeljnim pravima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Melchior Wathelet poziva se i na činjenicu da Europski sud za ljudska prava smatra da istospolni parovi imaju pravo na obiteljski život, kao i pravo na zakonsko priznanje i zaštitu njihovih zajednica.

Mišljenje višeg savjetnika Europskog suda pravde predstavlja samo prijedlog i nije obvezujuće za Sud pravde. Ipak, dosadašnja je praksa pokazala da je u većini slučajeva Sud poslušao preporuke savjetnika.

Rumunjska, inače, priprema teren za referendum o braku, no datum još uvijek nije određen.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!