Čile: Trans osobe će moći da promijene ime i oznaku za rod u dokumentima bez prethodne operacije

27. 09. 2018

Izvor: Transserbia
Foto: Santiago Pride 2018. | Photo: Movilh Chile / Flickr

Trans osobe u Čileu će od sada moći da promijene ime i oznaku za rod u ličnim dokumentima bez prethodno izvršene operacije prilagodbe spola.

Članovi Kongresa izglasali su zakon 12. septembra sa 95 glasova “za”, dok je “protiv” bilo 64. Komisija čileanskog Senata je 2016. godine odobrila prijedlog kojim se odraslim transrodnim osobama dozvoljava da zakonski promijene ime i oznaku roda bez odlaska kod sudije, ali je prijedlog trebalo još da dobije i odobrenje čileanskog Kongresa, što se sada i desilo.

Ovim zakonom će svakoj osobi starijoj od 14 godina biti omogućeno da se samoodredi u pogledu roda. Međutim, osobe od 14 do 18 godina starosti morat će da imaju pristanak svojih roditelja ili staratelja.

Predsjednik Sebastian Pinera morat će da odobri ovaj zakon u narednih 30 dana. On je javno pružao podršku zakonu u prethodnom periodu i očekuje se da će do potpisivanja brzo doći.

Grupa za prava trans osoba Organizing Trans Diversidades oglasila se na Tviteru: “Danas je Čile napravio veliki korak naprijed u pogledu inkluzije transrodnih identiteta. Hajde da se sada usredsredimo na iskorjenjivanje transfobije u školama, na ulicama i radnim mjestima. Danas svako od nas ima dužnost da zaštiti trans mlade”, zaključili su.

Čileanci/ke podržavaju prava LGBTI osoba

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da 65% Čileanaca/ki starijih od 18 godina podržava bračnu jednakost. To je skok od 7 procenata od februara.

Glede trans pitanja, 67 procenata složilo se da osobi treba da bude omogućena tranzicija bez operacije ili odobrenja medicinske komisije, međutim, samo pošto promijene oznaku za rod u zvaničnim dokumentima kao što su lična karta i pasoš.

Sve više Čileanaca/ki pruža podršku istospolnim parovima kada je u pitanju usvajanje djece. Nevjerovatnih 52 procenta podržava usvajanje djece od strane istospolnih parova, što je za 10 procenata više nego u februaru.

U Čileu trenutno postoji opcija registrovanja istospolnih partnerstava. Prethodni predsjednik najavio je zakon kojim bi se istospolne zajednice legalizovale, ali je novi čileanski predsjednik nedavno izjavio da to nije prioritet.

Glasnogovornik ovog političara je izjavio: “Trenutno se ne bavimo pitanjem istospolnog braka.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!