“Čojstvom protiv nasilja” ovogodišnji je slogan petog Montenegro Pridea

16. 09. 2017

Izvor i foto: prcentar.me

“Čojstvom protiv nasilja” ovogodišnji je slogan petog Montenegro Pridea koji će biti održan 23. septembra u Podgorici. Organizatori, kako su saopštili, očekuju dodatno unapređenje maršrute kojom će se Povorka kretati, a koja će biti utvđena iduće sedmice.

Iz LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, koja je organizator događaja, saopštili su da ove godine neće upućivati posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija, navodeći da žele da vide kolika je iskrena podrška donosioca odluka.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević, kazao je da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem.

“Osjećamo se dužnim da dignemo glas i zajedno se glasno suprostavimo nasilju koje je, nažalost, postalo podrazumijevani dio naših života”, rekao je Ulićević.

On je poručio da će na petom Montenegro prajdu šetati za sve žene koje muževi ili momci tuku, kao i za mlade i djecu koji trpe nasilje u svojim porodicama.

“Za svaku lezbejku, gej, biseksualnu, trans, inter i kvir osobu koja je završila razbijene glave samo zato što je htjela da živi slobodno. Za svaku osobu koja na prajdu neće smjeti da bude sa nama a koja svakodnevno u porodici, školi, poslu, na ulici, sluša glasno izgovorene poruke da nas treba prebijati, maltretirati, ili se sa nama posprdavati“, istakao je Ulićević.

Kako je rekao, na prajdu će šetati za svaku osobu sa invaliditetom koja ne može da se adekvatno da ostvari svoja prava, kao i za pripadnike i pripadnice romske zajednice koji se suočavaju sa istim problemom.

“Šetaćemo za svaku mladu osobu koja svakodnevno trpi vršnjačko nasilje zbog toga što je na neki način drugačija od ostalih“, istakao je Ulićević.

On je poručio da će ponosno šetati za sve one koji ćute i trpe jer, kako je naveo, misle da ne mogu ili da nisu dovoljno jaki da se suprotstave.

“Time ćemo pokazati da čojstvo, kojim se kao narod znamo ponositi i ponosno ga isticati kao dio naše tradicije, ipak ima ko da odbrani i održi”, naveo je Ulićević.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, kazao je da su ove godine odlučili da ne upućuju posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija.

“Samim dešavanjem prajda, svi građani i građanke naše zemlje, pa samim tim i političari iz svih političkih partija i zaposleni u institucijama, koji žele da daju doprinos ljudskim pravima i borbi protiv nasilja su pozvani da to učine“, poručio je Kalezić.

Kako je istakao, žele da vide kolika je iskrena podrška svih onih koji na različite načine donose odluke o životima svih građana Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Organizacionog odbora Montenegro prajda ove godine usmjereni su na institucije sistema, ali i na sve građane i građanke Crne Gore.

“Mi zahtijevamo od svih da razmisle o svom odnosu prema svima koji su slabiji i kojima treba podrška. Zahtijevamo od svih da se zauzmu za ljude koji ih okružuju i da ustanu protiv nasilja”, rekao je Kalezić.

Od Vlade i institucija sistema, kako je kazao, zahtijevaju punu implementaciju svih zakonskih rješenja kojima se štite prava LGBTIQ osoba, kao i usvajanje novih akata koja će osigurati i zaokružiti njihovu pravnu jednakost.

“Posebno pozivamo Tužilaštvo da prestane da bježi od kvalifikovanja slučajeva napada, prebijanja, ucjenjivanja i ostalih krivičnih djela počinjenih nad nama, kao djela počinjenih iz mržnje prema nama”, istakao je Kalezić.

On smatra da je vrijeme da Tužilaštvo shvati da ih ljudi tuku iz mržnje i da slučaj nasilja nad njima, kako je naveo, ne smije biti kvalifikovan jednako “kao slučaj kafanske tuče koja se dogodila zbog previše popijenog alkohola. To nije i ne može biti isto”.

Kalezić je rekao da Organizacioni odbor Montenegro prajda blisko sarađuje sa Upravom policije na odabiru maršrute ovogodišnje Povorke koja će, kako je najavio, finalno biti utvrđena početkom iduće sedmice.

“Očekujemo dodatno unapređenje maršrute kojom će se Povorka kretati i osvajanje slobode za sve LGBTIQ osobe novim ulicama Glavnog grada”, istakao je Kalezić.

On je najavio da će, i ove godine, u susret Montenegro prajdu biti organizovana Neđelja ponosa koju će obilježiti više različitih sadržaja a koja će biti otvorena u ponedeljak panel diskusijom “Zajedno protiv nasilja”.

“Tradicionalno, Neđelja Ponosa sadrži veliki broj kulturnih, edukativnih i zabavnih događaja, koji ove godine imaju za cilj da skrenu pažnju na problem nasilja u našem društvu, ali i da omoguće što bolje povezivanje LGBT zajednice i opšte populacije“, naveo je Kalezić.

Okupljanje učesnika Montenero prajda zakazano je u 23. septembra u centru grada u 12 sati.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!