Odobren azil u Kanadi za 22 pripadnika/ice LGBT zajednice u Čečeniji

15. 09. 2017

Izvor: Libela.org
Foto: Wikipedia

Za više od 20 pripadnika i pripadnica LGBT zajednice u Čečeniji odobren je azil u Kanadi nakon što su spašeni od progona u svojoj zemlji kroz mrežu sigurnih kuća, objavila je u petak organizacija Rainbow Railroad, koja je organizirala akciju.

Dvadeset dvoje od 31 žene i muškaraca kojima je odobren azil već su stigli u Kanadu nakon operacije koja je razljutila rusku stranu, navode iz organizacije. Osobe su najprije bile smještene u ruskim sigurnim kućama, nakon bijega od nasilnog postupanja kojeg su doživljavali u Rusiji. Rainbow Railroad im je pomogao u bijegu iz Čečnije, u južnoj Rusiji, kroz globalnu mrežu sigurnih ruta.

Azil im je odobren još u lipnju, no cijela se operacija držala u tajnosti do prošlog tjedna radi sigurnosnih razloga, rekao je Kimahli Powell, voditelj Rainbow Railroada. No, konačno je došao trenutak da njihova priča postane javna kako bi žrtve mogle “pozvati rusku i čečensku vladu na odgovornost”, navodi Powell, i dodaje da su većina spašenih muškarci, u ranim dvadesetim.

Rainbow Railroad uputio je apel kanadskoj vladi u travnju da otvori vrata lezbijkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama iz Čečenije, nakon što su u ruskim medijima počele kružiti priče o policijskim napadima na osobe za koje su “sumnjali” da su homoseksualne orijentacije, što je rezultiralo smrću trojice muškaraca.

Čečenski predsjednik, koji uživa potporu iz Moskve, Ramzan Kadyrov, negira da se ljudska prava kontinuirano krše u većinski muslimanskoj regiji. Njegov je glasnogovornik rekao kako nema napada na gej muškarce jednostavno zato što “takvih ljudi” u Čečeniji – nema.

Službeno, istospolne aktivnosti nisu zločin u Rusiji, no zakon kojim se ograničava pružanje informacija o LGBT temama mladim ljudima je potaknuo rast nasilja prema LGBT populaciji, navode skupine za ljudska prava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!