Conchita Wurst: “Pobjedu posvećujem svima koji vjeruju u mir i slobodu”

11. 05. 2014

Foto: eurovision.tv

Austrijska predstavnica na Eurosongu, koja je svojim izgledom i rodnim identitetom uzdrmala velik dio Istočne Evrope, osvojila je 59. izdanje ovog muzičkog takmičenja i iza sebe ostavila odlične Holandiju i Švedsku, prenosi CroL.

Pjesma drag osobe Conchite Wurst Rise Like a Phoenix osvojila je 290 bodova i donijela Austriji drugu pobjedu, nakon 48 godina. “Pobjedu posvećujem svima koji vjeruju u mir i slobodu. Mi smo ujedinjeni”, kazala je Wurst kroz suze dok je primala nagradu.

Pomicanje granica rodnog identiteta nije novina za Eurosong, natjecanje poznato po ekstravaganci i niskokvalitetnim zvukovima popa i techna. Prva koja je uznemirila konzervativnu Europu bila je izraelska predstavnica Dana International koja je pobijedila 1998, kad se o seksualnim manjinama i rodnom identitetu nije ni približno toliko raspravljalo koliko danas.

Najbolji odgovor na mržnju

No, Dana tada nije izazvala toliko buke koliko je Wurst, zbog koje su pokrenute i peticije protiv njezinog nastupa, što je samo dodatno naglasilo podjele između progresivno liberalne Europe i one koja naginje nacionalističkoj Rusiji, piše Associated Press. Tako su se mogli čuti glasovi iz Istočne Europe koji su Wurstovu optužili da predstavlja “svo zlo Zapada”, a neke su zemlje pozivale na bojkot prikazivanja Eurosonga na nacionalnim televizijima kako bi se “zaštitila djeca”.

Ipak, Wurst je na kraju izašla kao pobjednica i na najbolji način odgovorila mrziteljima gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba iz cijelog svijeta koji su sve ujedinjeniji u zajedničkoj borbi za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. Nakon što su je novinari upitali što misli o Putinu i kriminalizaciji homoseksualnosti u Rusiji, Wurst je kratko odgovorila: “Ne znam da li on sada ovo gleda, ali neka zna da smo nezaustavljivi.”

U rodnoj Austriji, Conchitina pobjeda slavila se na ulicama glavnog grada, a među fanovima se moglo čuti uzvikivanje “Conchita, Conchita”. Veselje će se nastaviti i sljedeće godine kad će Beč biti domaćin 60. izdanja natjecanja.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!