Sarajevski otvoreni centar obilježava IDAHOT

11. 05. 2014
Foto: http://dayagainsthomophobia.org/
Foto: http://dayagainsthomophobia.org/

U okviru događaja koji čine obilježavanje 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, sutra, u ponedjeljak, 12. aprila, s radom će započeti portal lgbt.ba. Nakon više od godinu dana djelovanja portala lgbt-prava.ba, ova web platforma mijenja svoje ime u lgbt.ba, te postaje BH LGBT info portal, virtuelni prostor namijenjen javnosti i LGBT zajednici.

Sarajevski otvoreni centar, zajedno sa partnerskim organizacijama, treću godinu zaredom organizuje niz aktivnosti kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme sa kojima se susreću LGBT osobe u Bosni i Hercegovini. U periodu od 6. do 19. maja kroz različite programe (radionice, okrugle stolove), te kroz medijsku kampanju (TV, radio, štampa, internet) Sarajevski otvoreni centar poslat će poruku da poljubac dva gej pilota nije skandal, da je ljubav uobičajena ljudska potreba, da se zajedno moramo boriti protiv svakog vida nasilja i diskriminacije, a za tolerantnije i bolje bh. društvo.

Događaji oblježavanja IDAHOT-a se ove godine održavaju pod motom Poljubac nije skandal, a u predstojećoj sedmici će biti predstavljena i istoimena web, radijska i print kampanja. Uz podršku prijateljskih portala bit će predstavljen animirani film povodom 17. maja, kao i radijski džingl, te vizuali u štampanim medijima.

Program će se nastaviti u srijedu, 14. maja, u sarajevskom Mediacentru, gdje će se održati diskusija Homofobija i bh. medijiPoljubac nije skandal! na kojoj će diskutirati novinari/ke i aktivisti/kinje. Također, u četvrtak, 15. maja, na Federalnoj televiziji će biti prikazan dokumentarni film Dijete moje, koji govori o veoma hrabroj i inspirativnoj grupi majki i očeva u Turskoj koji su roditelji LGBT djece.

U Brčkom će, također u četvrtak, 15. maja, biti održan okrugli sto Institucionalna zaštita LGBT osoba u regiji i BiH, a uz prisustvo institucija ombudsmena/zaštitnika građana/ki iz BiH, Hrvatske i Srbije, diskutirat će se o mehanizmima i mjerama koje državne institucije mogu preduzeti da unaprijede život LGBT osoba u BiH.

Tokom vikenda, 17. i 18. maja, u Sarajevu će biti organiziran trening (R)edukovanje homofobije i transfobije za stručnjake/inje iz oblasti mentalnog zdravlja, s ciljem dodatne edukacije i jačanja znanja o specifičnostima vezanim za LGB i posebno trans* osobe, bilo da je riječ o prevenciji ili terapijskom radu.

Detaljnije informacije o događajima možete pronaći ovdje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa međunarodne klasifikacije bolesti i na taj način potvrdila stajalište svoje struke. Od 2004. godine se ovaj datum obilježava i slavi kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT – International Day against Homophobia and Transphobia), a zvanično su ga priznali Evropski parlament, te parlamenti mnogih država u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Svake godine u preko 120 država svijeta, na različite načine, obilježava se ovaj važan datum u borbi protiv homofobije i transfobije, kako bi se podigla svijest o neophodnosti suzbijanja različitih vidova diskriminacije, mržnje i zločina, te promovisalo jednako uživanje ljudskih prava za sve osobe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

#poljubacnijemojskandal
#idahot
#nekaljubikogodkogahoce
#stophomofobijiitransfobiji

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!