Danas počinje osmi festival queer filma Merlinka u Sarajevu

06. 02. 2020

Otvorenjem u 18 sati u Kinu Meeting Point, danas će početi osmi festival queer filma Merlinka u Sarajevu. Moto ovogodišnje Merlinke je Sloboda prati hrabre, a trajat će do subote, 8. februara.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, obratit će se Aleksandar Crnogorac, čime će otvoriti svoju izložbu fotografija TransBalkan. Crnogorac je fotografisao 34 trans* osobe iz različitih dijelova Balkana, sa ciljem da podigne vidljivost transrodnih osoba u regionu. Uz svaki portret je i kratki biografski tekst.

Od 19 sati publika će moći pogledati film ”Portret dame u plamenu”, lezbejsku priču koja je osvojila nagradu za najbolji scenario i queer palmu na Kanskom filmskom festivalu, kao i 24 druge nagrade i 62 nominacije na raznim međunarodnim festivalima i takmičenjima, uključujući i Golden Globes.

Nakon filma, od 21 sat do 21.30, bit će predstavljen performans Selme Selman, bosanskohercegovačke umjetnice i aktivistkinje romskog porijekla.

Prvi dan Merlinke zatvara koktel i akustična svirka hercegovačke muzičarke u usponu, Sare Mihaele Dedić.

Program festivala Merlinka pogledajte ispod:

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!