Danas u Beogradu: Parada ponosa 2015 i skup ‘Ponos trans* osoba’

20. 09. 2015

ulica2015-09Izvor: GayEcho

U Beogradu se danas održavaju Parada ponosa 2015 i skup “Ponos trans* osoba”, a Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida prijetnji ili nasilja.

Centralne beogradske ulice od ranih jutarnjih sati su zatvorene za saobraćaj , a prisutan je veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica pod punom opremom, pred današnjie parade LGBT osoba.

Ulice su zatvorne zaštitnim ogradama, a policijski kordoni prisutni su ne samo duž ulica kojima će se kretati učesnici Parade ponosa, tako da niko ne može da uđe u sam centar grada bez odgovarajućih propusnica. Na pojedinim mestima nalaze se se i oklopna vozila.

Organizatori manifestacija su u subotu uveče saopštili da su dobili odobrenje da se skupovi održe, dok je MUP saopštio da je u obavezi da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbjednosti građana Srbije.

Početak skupa “Ponos trans* osoba” zakazan je za danas u 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada.

Kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.

Pozdravni govor održaće “prva kuma” Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori “Ponosa trans* osoba” kažu da organizuju zasebni skup jer im dolaze ”gosti u kuću”, a tada je nekulturno ići po komšiliku.

Član organizacionog odbora Trans* prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organizovanja Trans* prajda da problemi trans* zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

Ulaz za učesnike parade ponosa su Trg Slavija, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg Republike u smeru Terazija, a ulazi za trans* prajd su takođe Trg Republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati.

Inače, organizatori Parade ponosa rekli su da će učesnici koji žele da podrže oba skupa to moći i da učine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!