Danska uvodi zakonsku promjenu spola bez preduvjeta kliničke dijagnoze

12. 06. 2014

LGBT_flag_map_of_Denmark.svgJučer je danski parlament usvojio zakon kojim je uklonjeno više prepreka za zakonsko prepoznavanje spola. Danska je time postala prva zemlja u Evropi gdje preduvjet dijagnoze poremećaja spolnog identiteta ili bilo koje druge psihološke procjene ili mišljenja nije neophodan kako bi osoba zakonski ostvarila svoj preferirani spol.

Danski parlament je također uklonio preduvjete medicinske intervencije, obavezne hirurške intervencije i obavezne sterilizacije.

Nova procedura za ostvarivanje preferiranog spola koja će stupiti na snagu 1. septembra 2014 učinit će osobu jedinim donosiocem odluke bez ikakvih uvjeta nametnutih od strane države: prijava za zakonsku promjenu spola će se predati relevantnim vlastima i nakon šest mjeseci prijavljeni/a jednostavno treba potvrditi svoju aplikaciju.

ILGA-Europe je pozdravila ovu odluku, a tom prilikom Gabi Calleja, kopredsjednica Izvršnog odbora, rekla je: “Baš kao 1989, kada je Danska postala prva država u svijetu koja je uvela zakonski koncept istospolnog partnerstva, danas je još jednom postala pionir značajne promjene u Evropi. Umjesto ostavljanja države na mjestu vladara tijela i života osoba, parlament je prepoznao da su ovo prava koja pripadaju individuama.”

Paulo Côrte-Real, kopredsjednik ILGA-Europe, dodao je: “Veoma smo zadovoljni što je argentinski model za zakonsko prepoznavanje spola predstavljen u Evropi od strane Danske. Ljestvica je sada postavljena visoko i ohrabrujemo druge evropske zemlje da slijede ovaj primjer te uklone nepotrebne i ponižavajuće uvjete koji ljude širom Evrope sprečavaju da u potpunosti žive svoje živote u preferiranom rodu.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!