Deset lezbijki i biseksualki iz povijesti za koje morate znati

05. 02. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Wikimedia Commons

Unatoč tomu što su živjele u vremenima u kojima je lezbijstvo i(li) biseksualnost bilo više od društvene stigme, mnoge snažne žene nisu bile spremne na kompromise kad je u pitanju njihova ljubav prema istom spolu.

BuzzFeed je izdvojio njih 17, a dio njih donosimo u nastavku.

 

1. Tallulah Bankhead (1902. – 1968.)

Tallulah Bankhead bila je američka biseksualna glumica koja je imala romantične veze s Gretom Garbo, Billie Holiday i Marlenom Dietrich, a i glumica Patsy Kelly je potvrdila da je imala nešto s Bankhead. Umalo je umrla kad joj je 1933. obavljena radikalna histerektomija kako bi se izliječila od spolno prenosive bolesti. Nakon operacije je rekla liječniku: “Nemojte misliti da će me ovo naučiti pameti”.

2. Anne Lister (1791. – 1840.)

Ova britanska veleposjednica imala je kodirane dnevničke zapise u kojima je zapisivala detalje iz svog privatnog života. Prvu ljubavnu vezu imala je sa svojom školskom prijateljicom Elizom Raine, nakon koje se spetljala s učenicom Marianom Belcombe. A onda se udala (premda to zakon tada nije priznavao) za bogatu nasljednicu Ann Walker što je, naravno, izazvalo snažno negodovanje tadašnjeg društva. Međutim, obje su bile toliko bogate da su mogle raditi što god ih je volja i nije ih bilo ni najmanje briga što drugi misle.

3. Gladys Bentley (1907. – 1960.)

Gladys Bentley bila je blues pjevačica u vrijeme Harlemske renesanse 1920-tih i 30-tih. Na pozornici se pojavljivala kao drag king, a uskoro je počela nastupati i praćena zborom drag queenova. Njezin nastup uključivao je i prerade popularnih pjesama u koje je u ubacivala eksplicitne seksualne stihove koje bi onda pjevala ženama u publici, seksi hrapavim glasom.

4. Hannah Snell (1723. – 1792.)

Nakon što je Hannah Snell napustio suprug, počela se predstavljati kao muškarac pa je služila i u britanskoj mornarici od 1745. do 1750. Dok je služila u Carlisleu, od nje je traženo da dovede prostitutku za svog zapovjednika, ali umjesto da je odvede zapovjedniku, upustila se s njom u intimne odnose. S brojnim prostitutkama se “družila” i kad je njezin brod pristao u lisabonsku luku.

5. Ruth Ellis (1899. – 2000.)

Ruth Ellis bila je najstarija poznata autana lezbijka kad je umrla u stotoj godini života. Iz ormara je izišla sa 16 godina, unatoč brojnim nedaćama završila je srednju školu i pokrenula uspješan tiskarski posao. Upoznala je svoju partnericu Ceciline s kojom je ostala 30 godina, a u 1920-tima njihov dom u Detroitu postao je utočište za afroameričke gejeve i lezbijke.

6. Vita Sackville-West (1892. – 1962.)

Premda najpoznatija zbog svoje veze s Virginijom Woolf, engleska pjesnikinja Vita Sackville West imala je puno strastveniju vezu s Violet Trefusis, dokumentiranu u vrućim pismima koja su si pisale. Obje su bile u braku, pa su nekoliko puta zajedno bježale, jednom u Pariz u kojem su izazvale i skandal. Jedna drugoj zabranile su da spavaju sa svojim muževima.

7. Audre Lorde (1934. – 1992.)

Audre Lorde bila je afroamerička spisateljica, aktivistkinja za ljudska prava i lezbijka koja se otvoreno borila protiv rasizma unutar rastućeg feminističkog pokreta. Bila je otvorena u svom nastupu i nije se bojala suprotstaviti najutjecajnijim bijelim feministkinjama svog vremena, zbog čega su je neki nazivali autsajdericom, ali nije im dozvolila da je ušutkaju i nije odustajala.

8. Natalie Clifford Barney (1876. – 1972.)

Amerikanka Natalie Clifford Barney pisala je kazališne drame, živjela je u Parizu, protivila se monogamiji i puno je vremena ulagala kako bi uživala s nekima od najslavnijih žena svog vremena. Njezine ljubavnice, među ostalima, bile su spisateljica Elisabeth de Garmont i Dolly Wilde, nećakinja Oscara Wildea. Dokazala je kako je i u njezino vrijeme lezbijski svijet bio malen baš kao i danas.

9. Jane Addams (1860. – 1935.)

Jedna od najvažnijih osoba američkog pokreta sufražetkinja, Jane Addams, borila se za ženska prava, a tijekom života ostvarila je nekoliko ljubavnih veza sa ženama, od kojih je najvažnija bila ona s Mary Rozet Smith s kojom je dijelila i kućanstvo. Pisma koja su si pisale kad bi bile razdvojene otkrila su kako su se doživljavale poput vjenčanog para.

10. Mercedes de Acosta (1893. – 1968.)

Mercedes de Acosta bila je španjolsko-kubansko-američka pjesnikinja i spisateljica koja je ipak najpoznatija po izrazito burnoj, strastvenoj i dugoj vezi s glumicom Gretom Garbo. Hrabro je sebi prokrčila put u Hollywoodu u vrijeme nijemog filma, bila je i u vezi s ruskom balerinom Tamarom Karsavinom, a legenda kaže kako je rekla da može oteti ženu bilo kojem muškarcu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!