Hrvatska u gornjem dijelu ljestvice zemalja najboljih za LGBT zaposlenike/ce

06. 02. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Bloomberg, Expert Market

Prema analizi legislative, javnih politika, razine zaposlenosti i visine plaća u 43 europske zemlje koju je proveo Expert Market, Hrvatska kotira kao i Francuska. Prva tri mjesta pripala su Norveškoj, Finskoj i Belgiji, a odmah iza njih su Njemačka i Švedska.

Kako prenosi portal Vox Feminae, zemlje su bodovane u šest kategorija – zakoni protiv diskriminacije na radnom mjestu (20 bodova), zakoni i javne politike (10 bodova), tolerancija prema LGBT osobama (5 bodova), stambena diskriminacija (5 bodova), razina nezaposlenosti (5 bodova), prosječna plaća (5 bodova). Da bi zemlja završila na vrhu liste nužno je da u zakonima i javnim dokumentima eksplicitno spominje izražavanje roda i interspolnost.

Hrvatska je, prema tim kriterijima, na 11. mjestu koje dijeli s Francuskom. Kad su posrijedi zakoni protiv diskriminacije na radnom mjestu Hrvatska je ostvarila maksimalnih 20 bodova, zakoni i javne politike donijeli su još 5 bodova, indeks tolerancije 2 boda, stambena diskriminacija 5 bodova, razina nezaposlenosti 2, i prosječna mjesečna plaća 1 bod.

Od zemalja iz regije sljedeća najbolja je Bosna i Hercegovina na 19. mjestu, zatim Srbija na 21., Slovenija na 24. i Makedonija na 34. mjestu. LGBT zaposlenici najgore prolaze u Armeniji, Makedoniji, Azerbajdžanu, Turskoj i Rusiji, koje su na samom začelju tablice.

Benjamin Pelosse iz Expert Marketa objasnio je da je Norveška najbolja zemlja za LGBT radnike jer ima najbolju zaštitu protiv diskriminacije, razina tolerancije je visoka, razina nezaposlenosti niska, a plaće visoke.

Kakvo je stvarno stanje u Hrvatskoj, moći ćemo saznati u ponedjeljak, 6. februara, kad će na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu biti predstavljeni rezultati istraživanja “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”, u kojem je sudjelovalo 435 pripadnika/ca LGBT zajednice i 403 pravna subjekta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!