Devetnaest zemalja Evropske unije traži zajedničku strategiju za LGBTI osobe

09. 12. 2018

Piše: Redakcija
Izvor: ILGA-Europe
Foto: ucl.ac.uk

Devetnaest zemalja članica Evropske unije je u četvrtak, 6. decembra, potpisalo zajednički dokument koji je spremila malteška vlada, a kojim se poziva na ujedinjene napore unutar Evropske unije kako bi se osigurala puna zaštita LGBTI prava. Dokument poziva sljedeći saziv Evropske komisije da osigura praćenje trenutne agende koja se tiče LGBTI prava i da usvoji dosljednu LGBTI strategiju za Evropsku uniju.

Zemlje potpisnice ovog dokumenta su Malta, Češka Republika, Italija, Francuska, Slovenija, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Holandija, Španija, Portugal, Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Finska, Švedska, Danska, Estonija i Cipar.

Na raspravi Vijeća EPSCO (Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača – Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council), zemlje potpisnice pokazale su predanost ka osiguravanju ispunjavanja obaveza Evropske unije da zaštiti LGBTI prava tako što su odbile usvojiti zaključke ovog vijeća koji se tiču “rodne jednakosti, mladih i digitalizacije”, iz kojih je, na odluku austrijskog predsjedavanja, izbrisana referenca na LGBTIQ osobe, na zahtjev Poljske i Mađarske.

“Bilo je jako umirujuće vidjeti da je većina zemalja članica povukla crtu i jasno i glasno progovorila o tome da je nedopustivo izbrisati referencu na LGBTIQ osobe koje su zaštićena manjina”, rekla je izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis. “Željeli bismo da se zahvalimo svim zemljama članicama koje su progovorile i zaustavile ovaj pokušaj koji bi označio jasan korak unazad u odnosu na obaveze iz EU sporazuma i dogovorenog teksta unutar EU institucija.”

Tokom protekle dvije godine, Poljska i Mađarska su nekoliko puta eksplicitno pozivale na isključenje LGBTI osoba iz zaštite Evropske unije, kako u Evropskom vijeću, tako i na Evropskom sudu pravde.

“Bilo je važno da su zemlje članice bile jasne u vezi toga da je ovo nedopustivo. Koliko god je to žalosno, to znači da zaključci vijeća nisu mogli biti usvojeni, i da EU ne može biti ucijenjena dvjema zemljama i biti prisiljena da ukloni ugovorene antidiskriminacijske standarde”, komentirala je direktorica za zagovaranje ILGA-Europe, Katrin Hugendubel.

ILGA-Europe će iskoristiti ovu podršku i nastaviti raditi sa zemljama članicama EU i evropskim institucijama da osigura da temelji postavljeni u Povelji fundamentalnih prava budu jednako zaštićeni unutar EU zakonodavstva. Snažna opredijeljenost Evropske komisije u vidu LGBTI strategije u narednom mandatu bit će ključna za zatvaranje rupa u zaštiti LGBTI osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!