U Hrvatskoj izglasan Zakon o udomiteljstvu koji isključuje životne partnere i partnerice

08. 12. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: N1

Nakon višemjesečnih rasprava u javnosti, Sabor je u petak izglasao Zakon o udomiteljstvu. Životni partneri i partnerice iz tog su Zakona isključeni. Za zakon su glasala 72 zastupnika, šest zastupnika bilo je suzdržano, dok je njih četvoro bilo protiv prijedloga Vlade. Kao što se i najavljivalo, suzdržani su bili iz HNS-a, no na ovaj su način HDZ-u održali kvorum i omogućili izglasavanje zakona. Da kojim slučajem nisu glasali, HDZ-u bi bila upitna većina zastupnika koja je bila potrebna da do glasanja uopće dođe, piše Index.

Na ovaj je način HNS praktički još jednom pružio ruku spasa HDZ-u, iako su posljednjih dana pokušali to prikazati kao protivljenje njihovom prijedlogu.

Prevladale su predrasude i homofobija

Za komentar smo upitali Daniela Martinovića, koordinatora udruge Dugine obitelji, koji nam je kazao kako je ponižavajuće i poražavajuće vidjeti rezultate glasanja o Zakonu o udomiteljstvu: “Njime je još jednom životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Političari su imali danas priliku pokazati odlučnost i zalaganje za europske vrijednosti, ali ipak su prevladale predrasude i homofobija kojoj smo svjedočili zadnjih dana, čak i tijekom rasprave u Saboru. Zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda jer smatramo da ovakav zakon diskriminira na više razina, i nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu”, poručio je.

Činjenica jest da se vladajući (ali i ne samo oni) samo deklarativno zalažu za prava LGBT manjine, kao i za prava djece. Unatoč Zakonu o životnom partnerstvu, u praksi čine sve kako bi pogoršali položaj i jednih i drugih. Vrijeme je da se to promijeni.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!