Diskusija o pravima trans* osoba, 28.06.2013.

20. 06. 2013

Transgender_Pride_flag.svgSarajevski otvoreni centar povodom Međunarodnog dana ponosa organizuje diskusiju na temu: Prava trans* osoba u regiji, koja će se održati 28. 06. 2013. godine (petak) u bašti kafića FISkultura sa početkom u 19h, uz podršku Civil Right Defenders.

Gost_šća diskusije su Kristian Ranđelović iz Centra za promociju LGBTIQ prava, Gayten-LGBT i Jelena Simić, pravnica. Diskusiju će moderirat Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na diskusiji će se razgovarati o specifičnostima trans* aktivizma u regiji, o iskustvima u radu udruženja Gayten-LGBT, pravnim dimenzijama, te saradnji sa državnim institucijama.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na diskusiji.

Kristian Ranđelović je aktivista koji već 16 godina sarađuje sa Beogradskim timom za rodnu disforiju. Od 2006 godine radi kao savjetnik transeksualnih osoba i kao volonter na LGBT SOS telefonu u organizaciji Gayten-LGBT. U okviru organizacije osniva i kordinira prvu grupu samopodrške za trans* osobe. Ovo je prva grupa za trans* osobe na Balkanu. Svojim radom i angažmanom dobrinio je osnivanju sličnih programa za trans* osobe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Učestvovao je u kreiranju prvog web sajta koji se bavi trans* tematikom u zemljama nekadašnje Jugoslavije (www.transserbia.org). Angažovan je i u grupi koja radi na formiranju novog prijedloga zakonske regulative za trans* osobe. Bio je član odbora organizacije ILGA Europe u periodu između 2010-2012. godine, a od kraja 2010. godine je i član odbora TGEU – Transgender Europe.

Jelena Simić je docentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Bila je članica radne grupe za izradu Modela zakona o priznavanju pravnih posledica promjene spola i utvrđivanja transeksualnosti.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!