Dobre i loše strane Transdra – aplikacije za upoznavanje za transrodne osobe

21. 09. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Grungecake

Nakon tužbe protiv Tindera zbog zabranjivanja korištenja aplikacije trans ženama i zakona zbog kojeg su stranice za oglašavanje Craigslista morale ukloniti sekcije s osobnim podacima, u aprilu je pokrenut Transdr, aplikacija za upoznavanje za transrodne osobe, no već je u maju uklonjen iz Appleove trgovine. Ipak, ponovno je dostupna nova verzija koja je reaktualizirala pitanje kvalitete aplikacije i “progonitelja” trans osoba.

Kontroverze oko Transdra započele su već odlukom osnivača Seana Kennedyja da na aplikaciji bude dopuštena uporaba pejorativnih termina poput “tranny” i “shemale”. Justin Robert, pokretač nove verzije Transdra, i njegov tim, poručili su da rade na tome da učine aplikaciju sigurnom za transrodne i nebinarne korisnike. Aplikacija je opremljena i GPS sustavom za praćenje koji korisnike štiti od prevaranata, kao i stavkom za verifikaciju koja sprečava catfishing, lažno predstavljanje.

Nasilni “ljubitelji transrodnih osoba”

Međutim, najveći su problem korisnici koji fetišiziraju transrodne osobe.

Robert objašnjava da smatra kako je pozitivno što postoji izvjestan broj cisrodnih korisnika koji imaju fetiš na transrodne osobe. Naziva ih “ljubiteljima transrodnih osoba” (transgender admirers). Kaže da su mnogi od njih spremni biti u ozbiljnim vezama s transrodnim osobama.

Uz to, poručuje Robert, mnoge se transrodne osobe ne usude javno pokazati svoj rodni identitet zbog straha od transfobije. “Predani smo stvaranju platforme za upoznavanje usmjerene na transrodne ljude gdje se trans osobe mogu ugodno i sigurno upoznavati”, tvrdi on.

Robert procjenjuje da se čak 70% korisnika opisuje ljubiteljima trans osoba. Odnosno, ako se Transdru pridruži jedna trans žena, na aplikaciji je već čeka sedam ljubitelja. No, problem je u tome što ti ljubitelji znaju postati nasilni, a tad ih trans zajednica naziva “progoniteljima” (chasers).

Korisnicima koji diskriminiraju uporaba je zabranjena

Christin Scarlett Milloy, kanadska političarka i aktivistica, u Slateu je upozorila da mnogi “ljubitelji” izražavaju mizoginiju i transmizoginiju.

“Kad cis osobu privlači trans osoba, to samo po sebi nikad ne bi trebalo smatrati fetišem. U protivnom, to bi značilo da je svaka veza između trans i cis osobe sramotna – kao što su istospolne veze u prethodnim dekadama nazivane bolesnim i izopačenim. No, što ako cis osobe traže seks s trans tijelima na način koji nas serijski objektificira i tretira bez poštovanja, kao vlastitu nastranost?”

Milloy smatra da ne treba stigmatizirati privlačnost koju cis osobe osjećaju prema trans osobama, već samo diskriminatorno ponašanje prema njima, koje ponekad može biti “štetno, ponižavajuće i koje mora prestati”.

Robert poručuje da Transdr redovito zabranjuje korištenje aplikacije korisnicima koji diskriminiraju trans osobe. Njegov je cilj zaštititi trans ljude od diskriminacije koliko je najviše moguće i stvoriti zajednicu gdje se svi trans ljudi mogu osjećati opušteno, ugodno i sigurno.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!