U Rumuniji će se u oktobru održati referendum o ustavnoj definiciji braka

20. 09. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Coaliţia pentru Familie/Facebook

U Rumuniji će se referendum sličan onom hrvatskom iz 2013. godine održati vrlo brzo. Podsjetimo, gornji je dom rumunskog parlamenta ranije ovog mjeseca s premoćnih 107 naprema 13 protiv podržao inicijativu da se u Ustav uvede definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Iako su se LGBT aktivisti i aktivistkinje diljem zemlje pobunili protiv ovakve odluke i tražili ocjenu njene ustavnosti, Ustavni sud je utvrdio da ne postoji pravna zapreka održavanju referenduma o ovom pitanju pa će se o bračnoj jednakosti glasati 6. i 7. oktobra. Da bi rezultat bio obvezujući, na referendum treba izaći 30% rumunskih birača, što je otprilike 5,6 miliona ljudi.

Međunarodna organizacija ILGA izrazila je žaljenje zbog takve presude, poručujući da ona poziva na diskriminaciju susjeda, kolega/ica, prijatelja/ica i članova/ica obitelji. Vođa tamošnje aktivističke grupe MozaiQ Vlad Viski poručio je da je referendum “nemoralan, pogrešan i nepošten”, te da ljudska prava nisu nešto o čemu se odlučuje glasanjem.

Hoće li Rumuni prepoznati namjere fundamentalista?

Političare optužuje da su se udružili s ekstremističkim organizacijama kako bi demonizirali LGBT zajednicu, no vjeruje kako će Rumuni prepoznati njihove namjere i bojkotirati glasovanje.

Inače, osim peticije konzervativne Koalicije za obitelj iz 2016. godine, izravan povod aktualizaciji pitanja bračne jednakosti u Rumuniji bila je tužba gej para, Rumuna Adriana Comana i Amerikanca Claibourna Roberta Hamiltona koji su se vjenčali u Belgiji, koji su se željeli vratiti u Rumuniju. Sud Evropske unije presudio je da Rumunija mora priznati gej brakove sklopljene u inozemstvu u svrhu imigracije, što ona otada i čini.

No, primjer susjednih država poput Bugarske, Mađarske i Hrvatske, u kojima je brak ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene, daje naslutiti da bi i Rumunija mogla pokleknuti pred fundamentalističkom desnom retorikom.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!