Drugi Montenegro Pride u Podgorici u oktobru

28. 09. 2014

fb2140c6d9a95223f10c00cd793215acDrugi Montenegro Pride bit će održan u oktobru u Podgorici, odlučio je Organizacioni odbor Povorke ponosa koju organizuje crnogorska LGBT asocijacija Queer Montenegro.

“Mi, LGBT osobe iz Crne Gore, uskoro ćemo sa našim prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora i diplomatskog kora, ponovo šetati ulicama Podgorice. Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama i pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje sa kojima smo svi podjednako suočeni/e nije prihvatljivo. Jasna poruka ovogodišnjeg prajda podrazumijeva i da počinioci ovakvih djela moraju biti adekvatno sankcionisani, te da odgovorne institucije savjesnije obavljaju svoj posao”, navodi se u saopštenju Queer Montenegro.

Kako su dodali iz ove organizacije, ovogodišnji Montenegro Pride će posebno biti test za tužilaštvo, “koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivičnu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Podgorice, te je pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno i blagovremeno procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje”.

“Grupa aktivista/kinja okupljena oko Queer Montenegra i Montenegro Pridea svjesna je činjenice da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje uplašena, pa će i ove godine one LGBTIQ osobe koje će biti na ulicama Podgorice u Povorci ponosa u oktobru, šetati ponosno gradom i za one koji/e to još uvijek ne mogu da urade. Organizacioni odbor Montenegro Pridea ove godine očekuje veću podršku države tokom samog skupa u vidu učešća većeg broja ministara i visokih državnih zvaničnika/ca, što će značiti i obezbjeđivanje potpune bezbjednosti učesnika/ca Prajda”, navodi se u saopštenju.

Iz Queer Montenegro su ponovili da su “crnogorske ulice i naše ulice”.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Boris Pejović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!