Danas se u Beogradu održava Parada ponosa!

28. 09. 2014

belgrade pride pripremeZbog najavljene Parade ponosa, koja bi trebalo da počne u 11.30 u Beogradu, policija je blokirala centar grada, a izmijenjene su i trase javnog prevoza. Biro za koordinaciju službi se poslije sinoćnje sjednice oglašavao, a organizatori Parade ponosa su saopštili da će šetnja centralnim gradskim ulicama biti danas održana kako je i planirano.

U Beogradu je zabranjeno kretanje vozila u centralnim i najprometnijim gradskim ulicama. Ulica kneza Miloša blokirana je od Mostarske petlje, Krunska ulica, kao i prilaz Bulevaru revolucije. Na Zelenom vencu i Terazijama nalaze se kordoni policije sa vodenim topovima.

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) ranije je saopštilo da će režim rada linija prevoza biti promijenjen “u zavisnosti od trenutne situacije na terenu” tokom održavanja Parade. Autobusi i tramvaji saobraćat će izmijenjenim trasama ili na skraćenim relacijama, dok će trolejbusi saobraćati na redovnoj ili djelimično izmenjenoj trasi.

Član organizacionog odbora Prajda, Goran Miletić, rekao je sinoć Tanjugu da odbor tokom večeri nije dobio informaciju da je na sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti zabranjeno održavanje Prajda.

“Po zakonu u ponoć je istekao rok kada smo trebali da budemo obavešteni o zabrani, a pošto se to nije desilo, Prajd će biti održan kako je i najavljeno”, rekao je on. Miletić je objasnio i da u slučaju zabrane organizatori moraju biti pozvani da im se uruči rješenje o zabrani, i dodao da se to nije dogodilo.

Organizatori Prajda su najavili okupljanje u 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici/e će moći da dođu iz tri pravca – iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Željezničke stanice gdje će biti i ulaz za novinare/ke.

Povorka treba da se kreće ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gdje će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine će okupljanje biti završeno.

Portal Lgbt.ba pruža punu podršku aktivistima i aktivistkinjama koji/e će danas šetati Beogradom u borbi za ljudska prava!

Izvor: GayEcho

Foto: Belgrade Pride Instagram

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!