Drugi Sarajevo Irish festival otvara film o drag queen performerki

28. 02. 2017

Prošle godine, tokom prvog Sarajevo Irish festivala, bio je održan performans i hit komedija Visoke potpetice na niskim mjestima, koji je izvela kraljica svih kraljica Irske, nacionalno blago, gigant performansa i slučajna aktivistkinja, Panti Bliss. Publika Kamernog teatra 55 je sa oduševljenjem gledala i slušala ovaj do tad nezapamćeni Drag stand up performans u Sarajevu.

Panti Bliss se našla usred medijske afere zvane Pantigate koja je potresla Irsku 2014. godine. Nakon toga, postala je YouTube senzacija kada je govor koji je održala o homofobiji – opisan od strane kolumniste Irish Timesa, Fintana O’Toolea, kao “najelokventniji irski govor” u posljednjih 200 godina – postao viralan, emitovan širom svijeta, razmatran u parlamentu i remiksovan u pjesmi Pet Shop Boysa, te je potakao na bitan razgovor o jednakosti i homofobiji.

Ovogodišnji, drugi po redu, Sarajevo Irish festival će biti otvoren dokumentarnim filmom The Queen of Ireland koji prati životno putovanje Rorya (Panti Bliss), od malog grada Mayo u Irskoj do svjetske pozornice.

Film će biti prikazan 16. marta u 19:30 na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a ulaz na projekciju će biti besplatan.

Nemojte propustiti pogledati ovaj izvandredni film u kojem ćete imati priliku čuti divnu Roryjevu priču.

Ostatak programa ovogodišnjeg SIF-a možete pogledati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!