‘Moonlight’ je prvi LGBTQ filmski uradak koji je dobio Oscara za najbolji dugometražni film

01. 03. 2017

Izvor i foto: Glaad.org
Prevela i prilagodila: Redakcija

Na 89. dodjeli Oscara koja je održana prošle nedjelje, 26. februara, film Moonlight osvojio je tri nagrade. U šokantnom momentu, Moonlight je dobio nagradu za najbolji film nakon što su prezenteri/ke Warren Beaty i Faye Dunaway greškom iščitali/e ime pogrešnog filma sa kartice (La La Land).

Ovo je prvi LGBTQ film u historiji koji je osvojio Oscara za najbolji film. Priča prati mladog muškarca Chirona koji živi u problematičnom kvartu Miamija, u tri čina – od djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa do odraslosti. Tokom tog perioda, Chiron se bori s vlastitim seksualnim identitetom, konceptima muškosti i svojim osjećajima prema prijatelju Kevinu, pri tome živeći u teškim okolnostima kod kuće i proživljavajući nasilje u školi. Moonlight balansira između jako intimne priče o ljubavi, identitetu, porodici i prijateljstvu dok ispisuje sliku o većem iskustvu toga šta znači biti mladi, crni, queer muškarac.

Pisac Tarrell Alvin McCraney, koji je napisao kratki dramski komad In Moonlight Black Boys Look Blue koji je inspirirao film, te režiser i scenarista Barry Jenkins, osvojili su i Oscara za najbolji adaptirani scenario. “Ovo je za sve crne i smeđe dječake i djevojčice i one koji/e se ne prilagođavaju rodovima, a koji sebe ne vide. Pokušavamo pokazati i vas i nas, stoga, hvala vam, i ovo je za vas”, rekao je McCraney. “Svi ljudi koji misle da ne postoji ogledalo za njih, da se njihov život ne ogleda ni u čemu, mi smo tu za vas. I u naredne četiri godine, nećemo vas zaboraviti”, dodao je Jenkins.

Mahershala Ali osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Juana. Ovo ga je učinilo prvim glumcem muslimanom koji je osvojio Oscara.

Kada su u pitanju drugi LGBTQ događaji sa Oscara, Byron Howard, ko-reditelj filma Zootopia, zahvalio se svome mužu dok je na pozornici prihvatao naradu za najbolji animirani film. Također, razne su zvijezde iskoristile ovaj prostor da pozovu na jedinstvo u otporu. Gael Garcia Bernal je na pozornici govorio upravo o tome: “Kao Meksikanac, kao Latino-Amerikanac, kao radnik migrant, kao ljudsko biće, protivim se bilo kakvom zidu koji nas želi razdvojiti”.

Iranski reditelj Asghar Farhadi, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film za The Salesman, odlučio je ne prisustvovati ceremoniji iz protesta. U njegovom odsustvu, astronautkinja Anousheh Ansari (prva osoba iz Irana koja je bila u svemiru), pročitala je njegovu izjavu. “Odsustvujem iz poštovanja za ljude iz moje zemlje i one iz šest drugih zemalja kojima je nečovječnim zakonom koji zabranjuje ulaz imigranata u SAD uskraćeno poštovanje. Dijeljenje svijeta na ‘nas’ i na ‘naše neprijatelje’ stvara strah. To je opravdanje za agresiju i rat. Ovi ratovi sprečavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su bile žrtve agresije. Filmski radnici i radnice mogu svojim kamerama zabilježiti ljudske kvalitete koje svi dijelimo i razbiti stereotipe o različitim nacionalnostima i religijama. Oni/e stvaraju empatiju između nas i ostalih. Empatiju koju danas trebamo više nego ikad.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!