Društvene mreže – način da se LGBTIQ teme približe ljudima

24. 04. 2020
Dok se fizičko udaljavanje i samoizolacija u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 nastavljaju, mnogima ponestaje ideja kako iskoristiti vrijeme kojeg odjednom imamo više nego što smo navikli_e.

Piše: Renata G.

Rad Jelene Miličević, fotografija: Marina Trifunović
Rad Jelene Miličević, fotografija: Marina Trifunović

Jedan od najčešćih načina bijega od stvarnosti su društvene mreže. Na sreću, postoji mnogo umjetnika_ca i influensera_ki koji svoje profile i kanale koriste da nam malo osvježe naslovne stranice. Među njima su i Jelena, Amar i Siniša, sa kojima smo razgovarali o umjetnosti, trendovima i svakodnevnici.

Jelena Miličević, vizuelna umjetnica iz Beograda svojim radovima spaja ljubav i profesiju, a sebe opisuje kao „osobu u bunkeru, zatrpanu emocijama, sjećanjima i obavezama birokratije“ kojoj crtanje pomaže da izađe iz haosa i udahne svježeg zraka.

„Smatram da sa grafikom kao i sa životom, treba biti uporan, uvek gledati lepšu stranu, savladati tehniku, odnosno znanje i na kraju rezultat neće izostati. Svoje crteže izvodim u tehnnici litografije, koja daje posebnu širinu i mogućnost izraza za svaku umetničku disciplinu“, objasnila je.

Jelena Miličević
Jelena Miličević

Jelena je svoje umjetničke radove zasnovala na svakodnevnim susretima sa ljudima i različitim situacijama u kojima se nađu. U takvim malim životnim scenama je prepoznala „svakodnevnu lepezu emocija koju osećamo, pitanja univerzalna za svako vreme“ i ono što je svima poznato. „Počela sam da crtam sve te ljude kada sama nisam mogla da se nosim sa pitanjima i jednostavno životom koji se dešavao meni ispred nosa, a ja sam se pravila da sam na odmoru i da ne mogu o tome da razmišljam“, kazala je Jelena.

Ona smatra da društveni mediji jesu bitni za samopromociju, ali i informativni karakter gdje trebaju pokazati svoju transparentost i konkretnost.

“Što se tiče prikaza i tumačenja istopolnog partnerstva na mojim crtežima i grafikama smatram da to nije ništa drugačije od onih na kojima su prijatelji ili heteroseksualni partneri. Uostalom, više volim da ostavim prostora za publiku koja ih posmatra i tumači ih na različite načine, stvarno se može čuti dosta zanimljivih razmišljanja i sugestija. Svako vidi sebe na nekom od crteža u zavisnosti koja je tema i to ne mora uvek biti seksualne prirode, jer ono što vidimo i pokušavamo da objasnimo sebi ili drugima jeste najdublje reflektovanje sebe”, objasnila je Jelena dodajući kako je sada pravo vrijeme da LGBTI zajednica zauzme mjesto u društvenoj sferi Balkana.

„Samo je bitno prikazati je u pravom svetlu, a ne kao trend i dati svakoj osobi pravo i mogućnost izbora onakvog života kakvog ta osoba želi,“ poručila je.

Amar iz Zenice je mladi make up artist. Inspiracija za pokretanje instagram profila, bila je prije svega njegova ljubav prema šminkanju.

Amar, make up artist
Amar, make up artist

“Jednostavno, od malih nogu sam uvijek imao želju da sam oko šminke. Tek prije dvije godine sam kupio svoju prvu paletu sjena, uradio nešto na očima i “okačio” na svoj Instagram profil. Već tad su počeli moja popularnost, fanovi, hejteri i slično”, objasnio je dodajući kako uprkos negativnim komentarima koji ga često okružuju jer je “muško koje se šminka” ipak nailazi na mnogo osoba koje ga podržavaju. Istovremeno, drago mu je jer može biti podrška i primjer onima koji se još uvijek nisu ohrabrili pratiti svoju strast prema nečemu što okolina naročito ne podržava.

“Kroz aktivizam u LGBTIQ+ zajednici sam mnogim osobama dao neke savjete vezane za make up. Vjerujem da to zanima mnoge ljude, ali nemaju hrabrost početi baviti se šminkanjem jer se boje osude drugih. Nikad me nije zanimalo mišljenje osobe koja mi želi zlo. Na takve poruke samo puknem seen i nastavim još jači”, kazao je Amar.

Siniša iz Sarajeva je za svoj način komuniciranja u izolaciji odabrao sve popularniji TikTok. On svojim kanalom na pristupačan način širi pozitivne poruke o LGBTIQ+ zajednici, koje brzo mogu postati viralne. Inspirisan realnom i virtuelnom nevidljivošću LGBTIQ+ zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučio se da svoj doprinos da kreiranjem videa humorističnog karaktera.

„Moje mišljenje je da kroz neke obične stvari treba da se približavamo ljudima“, kazao je dodajući kako su mu inspiracija nasmijana lica poslije njegovih videa kao i osobe koje mu se javljaju sa pitanjima. „Znam koliko bi meni bilo lakše da sam imao neku osobu od koje bih mogao čuti stvari koje me zanimaju.“

Kroz stvaranje kreativnog sadržaja, Siniša želi da utiče na poboljšanje vidljivosti LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini, ali i skretanju pažnje sa samo jednog aspekta njihovog identiteta. Kreativnost njegovog kanala se očituje i u serijalu #prozovihomofoba koji za cilj ima uticati na homofobna razmišljanja okoline.

Ukoliko vam je do sad pročitano privuklo pažnju svakako posjetite Jelenin Instagram profil @_jelena_milicevic_ gdje možete pratiti svakodnevnicu iz malo drugačijeg ugla. Ako su vam ipak draži kratki videi i live prijenosi onda vam preporučujemo Sinišin TikTok kanal @seena.20 gdje ćete možda upoznati neka nova i zanimljiva lica. Za sve savjete vezane uz make up i kako odabrati za vas najbolje boje i tehnike tu je @amarkujoviccc.

 

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!