Matea Popov: Svaki trenutak kada smo spremni je pravi trenutak za outanje

23. 04. 2020
Za LGBTIQ osobe, tema coming outa je jedna od najvažnijih, ali i najizazovnijih, s obzirom na to da direktno utječe na njihovu sigurnu budućnost u kojoj mogu slobodno živjeti svoje identitete. U subotu, 18.04.2020. godine, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, održana je online coming out radionica. U trenucima kada smo svi vezani za svoje domove, održavanje radionice u online sferi jedini je način učešća LGBTIQ osoba koje žele podijeliti svoje iskustvo outanja, svoje strahove i brige koje outanje sa sobom nosi, ili potražiti dozu ohrabrenja i potrebne podrške.

Piše: Aida K.

Da li je ovakav vid radionice ostvario očekivani odziv, koje su prednosti i nedostaci online radionica, te da li se ovakav vid njihovog održavanja planira nastaviti i u budućnosti, ali i o drugim temama, razgovarali smo sa Mateom Popov, dugogodišnjom aktivistkinjom i psihoterapeuticom koja je vodila online coming out radionicu.

LGBTI.BA: Koliko je bilo učesnika/ca comin out radionice, i da li ste zadovoljni odzivom?

POPOV: Na radionici je sudjelovalo ukupno 17 osoba. Jako sam zadovoljna odazivom, a posebno me veseli što su se odazvale osobe, ne samo iz Sarajeva, već iz različitih dijelova BiH te i izvan njenih granica.

LGBTI.BA: U čemu se ogleda važnost održavanja ove radionice?

POPOV: Coming out radionice iznimno su važne zbog same teme coming outa koji je najveći izazov u životu svih LGBT osoba, no ipak, ovo nije bila bilo kakva coming out radionica. Specifičnost situacije u kojoj se danas nalazimo jest da smo zatvoreni u kuću, često s obiteljima kojima nismo out. Biti u tako intenzivnom i dugotrajnom kontaktu stvara specifične okolnosti o kojima je svakako dobro popričati u podržavajućoj atmosferi.

LGBTI.BA: Koliko je, prema vašem mišljenju, ovakav način održavanja radionice dobar, odnosno, da li se održavanjem online radionice može doći do ciljne skupine i ostvariti željeni rezultati?

POPOV: Ukoliko moram izabrati online ili uživo – uvijek uživo. Direktan kontakt s ljudima daje puno više podrške, puno posredniji kontakt, više spontanosti, lakše razumijevanje, a u konačnici i bolje povezivanje sudionika s temom i sudionika međusobno. Mislim da online radionice nikada neće moći, ili barem ne bi trebale, zamijeniti one uživo. No, s obzirom na kontekst mislim da su one super alat koji nam može koristiti u radu. Jedna od prednosti online radionica jest što se možemo puno lakše povezati – dok se inače radionice vežu za mjesto održavanja, kod online radionica i ljudi iz manjih sredina i gradova imaju priliku sudjelovati. Radionica održana u subotu okupila je dosta šarolike sudionike te je za mene prošla izvrsno – uspjeli smo svi/e se razumjeti i uključiti.

LGBTI.BA: Ukoliko se pokazalo da je ovakav način održavanja radionice efikasan, da li postoji mogućnost da se i u budućnosti nastavi praktikovati?

POPOV: Naravno! Mislim da su online radionice nešto što se može koristiti kao dodatak radionicama uživo ili, dok situacija s karantenom traje, i kao zamjena za radionice koje od prije poznajemo.

LGBTI.BA: Koja su bila najčešća pitanja koja su postavljali/e učesnici/e online radionice, ali i najveći problemi sa kojima se suočavaju u periodu od početka pandemije do danas?

POPOV: Najveći interes bio je usmjeren na coming out u obitelji. Ovo je i inače velika tema za LGBT osobe o kojoj se na radionicama često priča, no s obzirom na situaciju karantene, mislim da je i povećan interes za nju budući da smo svi više u kontaktu s obiteljima u ova vremena.

LGBTI.BA: Mnoge LGBTIQ osobe se, zbog trenutne situacije, nalaze u izolaciji sa članovima porodice koji ne prihvataju ili od kojih skrivaju svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Kao dugogodišnja aktivistkinja i psihoterapeutca, koji bi bio vaš savjet za sve LGBTIQ osobe koje se nalaze u takvoj situaciji?

POPOV: Situacija u kojoj se LGBT osobe nalaze u ovom trenutku nije ništa drugačija od situacije u kojoj se inače nalaze, samo je za mnoge intenzivnije jer provode puno više vremena s obiteljima. Za autanje nema pravog trenutka, odnosno svaki trenutak kada smo spremni je pravi trenutak. Ukoliko ste spremni – sada je vrijeme! Ukoliko niste, zapamtite, nasilje nikada ne morate trpiti! Čak i u vrijeme pandemije nasilje se može prijaviti te ga vi niste dužne podnositi i ostajati tamo gdje ne želite. Najbolji savjet je da ostanete u kontaktu s prijateljima i s ljudima koji vas podržavaju! Pričajte, družite se, za to nam služe mobiteli 🙂

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!