Dva desetljeća nakon ubistva Matthew Shepard pokopan uz počasti

30. 10. 2018

Izvor: Crol.hr

Matthew Shepard, mladić kojeg su prije dvadeset godina ubila dvojica homofobnih zločinaca i kojeg roditelji nisu mogli pokopati zbog straha da mu isti takvi ne bi vandalizirali grob, sahranjen je u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Podsjetimo, Sheparda su 6. oktobra 1998. godine Russell Henderson i Aaron McKinney nedaleko od gradića Laramiea u Wyomingu pretukli pištoljem, izudarali nogama i rukama, te ga nakon višesatnog iživljavanja privezali uz ogradu i ostavili da umre. Zavezan za ogradu visio je 18 sati dok nije naišao biciklist koji je pozvao policiju, no bilo je prekasno – 21-godišnji Shepard preminuo je 12. oktobra od teških ozljeda glave.

Na njegovom pogrebu pojavili su se pripadnici radikalne baptističke Crkve Westboro, poznate po patološkoj mržnji prema LGBT osobama, i to s transparentima na kojima su bili istaknuti krajnje degutantni natpisi poput “AIDS liječi pedere”, “Pederi-kršćani ne postoje”, “U raju nema pedera” i slični.

I tijekom suđenja Hendersonu i McKinneyu u gradu su bili česti protesti. Baptistički pastor Fred Phelps i njegova obitelj su skandirali, “Matthew Shepard trune u paklu”, “Bog mrzi pedere”…

Njegova je smrt potresla cijelu Ameriku. Tadašnji predsjednik Bill Clinton je američkom Kongresu predložio da u zakone o zločinu iz mržnje uvrsti seksualnu orijentaciju. Clintonova inicijativa nije prošla. O Shepardu je snimljeno nekoliko filmova: “The Laramie Project”, “The Matthew Shepard Story” i “Anatomy of a Hate Crime” i posvećeno mu je nekoliko pjesama, između ostalih i “American Triangle” Eltona Johna, “Above the Clouds” Cyndi Lauper, “Scarecrow” Melisse Etheridge i mnoge druge, a njegovo ime postalo je sinonim za žrtve homofobije.

Strahujući da će mu grob biti vandaliziran, Shepardovi roditelji uzeli su urnu u svoju kuću gdje je bila sve do ispraćaja u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu koji je vodio Gene Robinson, prvi biskup homoseksualac u Episkopalnoj crkvi. “Matt je bio sretniji od većine mladih homoseksualaca te 1998. godine. Imao je roditelje i brata koji su ga voljeli”, rekao je Robinson u emotivnom govoru. Zahvalio je njegovim roditeljima što su taj “užasan događaj pretvorili u nešto dobro”.

Foto: Cameron Pollack / NPR

Naime, Judy i Dennis Shepard, Matthewovi roditelji, osnivači su i voditelji Zaklade Matthew Shepard koja podržava, stvara i financira projekte, naročito studentskih i srednjoškolskih udruženja, koji rade na stvaranju sigurnih prostora, podrške ili edukacije za prihvaćanje LGBT osoba. Također, predsjednik Barack Obama je potpisao zakon koji nosi njegovo ime i kojim su federalni zakoni protiv mržnje prošireni na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Robinson je upozorio da su prava LGBTQ Amerikanaca ponovno ugrožena: “Upravo sad meta je transrodna zajednica”, rekao je biskup referirajući se na najave da administracija Donalda Trumpa razmišlja o tome da rod definira kao čisto biološku kategoriju.

“Postoje snage koje bi ih izbrisale iz Amerike, uskratile im pravo da se definiraju sami. Moramo biti uz njih”, rekao je i izazvao pljesak okupljenih. Završio je dirljivom porukom: “Matte, mirno počivaj ovdje. Sad si siguran. I da, dobrodošao kući.”

Pogreb Matthewa Sheparda uživo je prenošen na nacionalnoj televiziji i internetu. Inače, rijetka je počast biti sahranjen u kripti katedrale. Ondje je posljednje počivalište pronašlo samo 200 ljudi, uključujući bivšeg američkog predsjednika Woodrowa Wilsona i gluhoslijepu aktivistkinju Helen Keller.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!