Elliot Page: ”Znao sam da sam dječak od 9. godine”

17. 03. 2021
Glumac Elliot Page dao je prvi duži intervju nakon što se prošle godine autovao kao transrodan, u kojem je objasnio kako je prihvatio svoj rodni identitet uprkos radu u filmskoj industriji od malena, te kako mu je pandemija pružila prostor da napokon bude svoj.
Foto: Time magazine

“Osjećao sam se kao dječak”, kaže zvijezda filma Juno za Time prisjećajući se kada mu je jednom bilo dozvoljeno da se ošiša na kratko kada je imao devet godina. ”Htio sam biti dječak. Pitao sam mamu da li bih mogao biti dječak jednog dana.”

Prvu ulogu u filmu kao djevojčica dobio je s 10 godina. Morao je nositi periku i pustiti kosu. I u tom trenutku, njegov izgled više nije odluka nad kojom je imao potpunu kontrolu, budući da je bio profesionalni glumac. U tinejdžerskim godinama dobivao je uloge u indie filmovima, morao se oblačiti ženstveno za crvene tepihe i druge medijske događaje, a zatim glumiti u velikim holivudskim filmovima.

“Jednostavno nikada nisam mogao prepoznati sebe”, rekao je Page. “Dugo nisam mogao gledati u svoje fotografije.”

U kasnim 20-ima, autovao se kao gej.

“Postoje rašireni stereotipi o muškosti i ženstvenosti koji definiraju kako bismo svi trebali djelovati, oblačiti se i govoriti”, objasnio je Page. “I ne služe nikome.”

Osjećao se ugodnije noseći odijela i mušku odjeću u javnosti, ali “nelagoda u vlastitom tijelu” nije nestala.

Tada se dogodila pandemija. Izolirao se sa suprugom Emmom Portner i imao je vremena istražiti rod, saznati za transrodne zvijezde poput Laverne Cox i pročitati memoare P. Carla, Postati muškarac.

“Imao sam puno vremena da se zaista usredsredim na stvari koje sam na toliko načina nesvjesno izbjegavao”, rekao je. “Napokon sam mogao prihvatiti transrodnost i dopustiti sebi da u potpunosti budem ono što jesam.”

U decembru se javno autovao kao trans, što ga je učinilo jednim od najpoznatijih transrodnih ljudi. Iako je “očekivao veliku podršku i ljubav te ogromnu količinu mržnje i transfobije”, nije očekivao da će odgovor biti tako masovan, da će biti predmet razgovora na dešnjačkim podkastima, ali i da će mu holivudski režiseri nuditi uloge.

Najavio je svoju tranziciju baš u trenutku kada je u zakonodavnim tijelima SAD-a započela masovna anti-trans kampanja, te istupio protiv onoga što je nazvao “stravičnim” talasom zakona.

“Moja privilegija mi je omogućila da imam resurse da prođem kroz sve i da budem tu gdje jesam danas, i naravno da želim iskoristiti tu privilegiju i platformu da pomognem na načine na koje mogu”, rekao je.

Izvor: LGBTQ nation

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!