Trans aktivisti_kinje u Španiji štrajkuju glađu dok odloženi zakon o rodnom identitetu ne bude usvojen

U Španiji sedamdeset aktivista/kinja za prava trans osoba već nekoliko dana štrajkuje glađu zbog odlaganja usvajanja novog zakona koji bi građanima omogućio pravno priznanje roda bez prethodnog dobijanja medicinske dijagnoze.
Izvor: Geten
Foto: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

Na stotine trans osoba i njihovih saveznika/ca okupilo se ispred Kongresa u Madridu u srijedu 10. marta, najavljujući svoju namjeru da započnu štrajk glađu sve dok zakon ne bude bio predat na razmatranje.

„Nećemo im dozvoliti da zarobe slobodu,“ Mar Kambrole, iz organizacije Plataforma Trans, izjavljuje. „Veoma smo jasno izrazili šta želimo. Samoodređenje s ograničenjima i uslovljavanjem, nije samoodređenje!“

Mnoge države uključujući Irsku, Island, Norvešku, Argentinu, Portugal i Belgiju, imaju zakone o rodnom identitetu koji dozvoljavaju trans osobama da se samoodrede u pogledu roda bez prethodnog dobijanja ljekarske dijagnoze.

Nijedan incident nije prijavljen kao posljedica ovih zakonskih promjena u ovim zemljama, suprotno tvrdnjama antitrans aktivista/kinja da uvođenje rodnog samoodređenja narušava ženska prava.

Noseći trans zastave i banere na kojima piše „huelga de hambre“, što znači „štrajk glađu“, demonstranti u Madridu uzvikuju „trans zakon odmah“ i ne daju znake da će odustati.

Kambrole se juče oglasila na tviteru: „Nastavljamo da se borimo i borićemo se svim snagama kako bismo ostvarili svoj cilj. To smo oduvijek radili! Sve dok zakon o rodnom identitetu ne uđe u kongres!”

Vladajuća partija premijera Pedra Sančesa optužena je da opstruira novi trans zakon koji je predložen od strane ljevičarskog manjinskog koalicionog partnera „Zajedno možemo“ (United We Can).

Zamjenica premijera, Karmen Kalvo, izjavila je da se omogućavanjem pravnog priznanja roda bez uslovljavanja dobijanjem dijagnoze rodne disforije i medicinskih intervencija narušavaju prava žena – što je isti lažan argument koji nije zasnovan na dokazima i stvarnom stanju, koji koriste antitrans struje u borbi protiv reforme zakona o rodnom identitetu u drugim državama, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Međutim, Izabel Franko, novinarka i sekretarka andaluzijskog ogranka ljevičarske partije Podemos, jedna je od mnogih koja je tvitovala u znak podrške trans aktivistima/kinjama koji/e štrajkuju glađu.

„Danas podržavamo trans osobe koje su započele štrajk glađu #HuelgadeHambreTrans,” napisala je Franko.

„Identitet, i stoga slobodno samoodređenje moraju biti osnovno ljudsko pravo. I to je obaveza Ministarstva za jednakost i naše parlamentarne grupe. Imaćemo trans zakon! #LeyTrans.”

LGBT+ aktivisti/kinje dele fotografije demonstranata na društvenim mrežama koristeći hešteg #HuelgaDeHambreTrans.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!