Europski sud pravde: ponižavanju gej azilanata treba stati na kraj

08. 12. 2014

LUXEMBOURG : Institutions Europeennes + VillePresude Europskog suda pravde, najviše sudske instance Europske unije, u kojima se insistira na poštivanju dostojanstva i privatnosti tražitelja azila, dobrodošli je napredak, priopćila je ILGA-Europe.

Sud je u sporovima čije su presude objavljene 2. decembra naglasio kako države-članice Europske unije imaju pravo provjeriti aplikacije osoba koje traže azil temeljem njihove seksualne orijentacije, ali procedura procjene ne smije kršiti prava osobe na ljudsko dostojanstvo te privatni i obiteljski život. Zaštita tih osnovnih prava zajamčena je Poveljom o temeljnim pravima EU i mora se poštivati tijekom čitavog procesa odobravanja azila.

Sud je reagirao na žalbe na presude u kojima je kao razlog odbijanja azila traženog na osnovi seksualne orijentacije, navedeno kako seksualna orijentacija nije dokazana. Europski sud pravde je istaknuo kako je izjava o seksualnoj orijentaciji tražitelja azila samo polazna točka u čitavom procesu prijave, koja se dalje treba ocjenjivati.

Kompleksni i ponižavajući kriteriji dokazivanja homoseksualnosti

Sud je sastavio i “crnu listu” kritizirajući određene postupke u čitavoj proceduri, te je objavljeno kako procjena ne treba biti temeljena na stereotipima poput procjene znanja o LGBT organizacijama ili stereotipnom ponašanju podnositelja zahtjeva. Također, podnositelje zahtjeva ne bi se smjelo ispitivati o njihovoj seksualnoj praksi te od njih tražiti da ispune tzv. “testove” kojima potvrđuju svoju seksualnu orijentaciju, poput dostavljanja fotografija ili videozapisa seksualne aktivnosti te donositi negativne prosudbe zbog same činjenice kako podnositelj zahtjeva nije na početku zahtjeva za azilom naveo svoju seksualnu orijentaciju.

“Činjenica da je Europski sud pravde objavio ovu svojevrsnu crnu listu metoda koje se ne bi trebale provoditi prilikom donošenja odluke o traženju azila temeljem seksualne orijentacije jer krše ljudsko dostojanstvo, izuzetno je pozitivna vijest. Ipak, bilo bi nam drago vidjeti još preciznije smjernice kako bi države članice trebale ocjenjivati LGBTI zahtjeve za azilom”, istaknula je izvršna direktorica organizacije ILGA Europe Evelyne Paradis.

Inače, prošle je godine javnost saznala kakvim se metodama koristi Ujedinjeno Kraljevstvo gdje su azilanti, kako bi dokazali da su progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije, morali čak priložiti fotografije i videosnimke na kojima prakticiraju seks te ih dostaviti službeniku nadležnom za slučaj, pravosudnim organima i ostalim službenicima. Češke su pak vlasti prije tri godine azilante podvrgnuli “testu erekcije” ne bi li vidjeli jesu li gejevi.

Izvor: Crol.hr

Foto: ec.europa.eu

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!