INFO SESIJA: Zašto LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registruju istospolno partnerstvo?

09. 12. 2014

marszabracnujednakost625Sarajevski otvoreni centar od novembra ove godine je ponovo krenuo sa organizovanjem info sesija sa novinarima i novinarkama u BiH. U toku ove, ali i sljedeće godine, novinari i novinarke će se imati priliku upoznati i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija će se održati 16.12.2014. godine u 11:00 u cafeu Meting Point u Sarajevu.

Kroz praćenje izvještavanja medija u BiH o LGBT temama, došli smo do zaključka da je veoma važno da se nastavi ovakav oblik rada sa medijima, a sve u cilju pružanja osnovnih informacija vezanih za korektno, profesionalno i etičko izvještavanje medija.

Prije nekoliko mjeseci, Hrvatska je usvojila Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima omogućava sva prava koja uživaju heteroseksualni vjenčani parovi, osim prava na posvajanje djece. Šta predstavlja ovaj zakon? Kako je do njega došlo? Kako teče procedura registrovanja životne zajednice? Šta ovaj zakon predstavlja za LGBT osobe iz BiH, zašto LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registruju istospolno partnerstvo?

Gost info sesije je Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride, koji je učestvovao u radnoj grupi za izradu zakona.

Sarajevski otvoreni centar poziva sve medije na info sesiju, kako bi dobili dodatne informacije i odgovore na pitanja koja ih interesuju, a vezana su za Zakon o životnom partnerstvu, brak i generalno istospolna partnerstva.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Holandije u BiH.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Foto: Iskorak.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!