Facebook je u godinu dana zaradio preko pola miliona dolara promovirajući homofobni sadržaj

01. 10. 2019

Izvor: VoxFeminae via PinkNews

Analiza oglasnog prostora Facebooka koju je proveo istraživački portal Sludge pokazala je kako je ova društvena mreža zaradila 541.977 američkih dolara, odnosno trećinu prihoda od prodaje oglasnog prostora, promovirajući skupine koje Southern Poverty Law Center vodi kao skupine koje potiču na mržnju.

Navedeni oglasi su prikazivali LGBT+ osobe kao “zle” te poticali na pokretanje pravnih postupaka protiv LGBT+ zajednice, uključujući poticanje kriminalizacije homoseksualnosti. Neki su oglasi targetirali transrodne osobe uz tvrdnje poput “Muškarci ne pripadaju u ženske sportove.”

Fundamentalistička protestantska lobistička organizacija Family Research Council potrošila je 107.000 američkih dolara na Facebook oglase u kojima homoseksualne osobe otvoreno nazivaju pedofilima.

Keegan Hankes iz SPCL-a izjavio je za Sludge: “Ovakve poruke dosežu veliki broj ljudi i prenose jako toksične ideologije. To je očito veoma zabrinjavajuće, no nije pretjerano začuđujuće uzevši u obzir da je Facebook promovirao slične ideologije i prije. (…) Među takvim ideologijama su i anti-imigrantske, anti-muslimanske, anti-LGBTQ – svima je njima dozvoljeno da plaćaju promoviranje na toj platformi i to su upravo one ideologije koje Facebook iznova odbija shvatiti ozbiljno.”

“Kontinuirano pratimo trendove u organiziranoj mržnji i govoru mržnje te nastojimo razumjeti kako se razvija,” poručili su iz Facebooka. “Pregledavamo prijavljene sadržaje i poduzimamo mjere protiv svih objava ili reklama koje krše naša pravila.” Međutim, sudeći po ovoj analizi, mogli bi činiti puno više.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!