Mattel predstavio prve rodno neutralne lutke

30. 09. 2019

Izvor: GayEcho

Kompanija Mattel predstavila je prvu rodno neutralnu kolekciju lutaka na svijetu, koja po želji djeteta može biti muško, žensko, nijedno od toga ili oboje.

“Igračke su odraz kulture i osjećali smo da je u vremenu u kojem svijet slavi pozitivan utjecaj inkluzije neophodno stvoriti kolekciju lutaka bez etiketa. Sproveli smo istraživanje koje je pokazalo da djeca ne žele da njihove igračke diktiraju rodne norme. Zbog toga smo napravili kolekciju koja djeci omogućava da se slobodno izražavaju”, rekla je Kim Kulmone, potpredsjednica Mattel Fashion Doll Designa.

Kolekcija “Kreativni svijet” sadrži šest lutaka s različitim tipovima kože. Svaka lutka dolazi sa dvije različite frizure i dva kompleta garderobe.

Za razliku od Barbie, najpoznatije lutke kompanije Mattel, ove lutke nemaju naglašene feminističke crte lica ili figure, usne im nisu previše pune, trepavice nisu predugačke, vilica nije preširoka, grudi nisu kao kod Barbie, niti su im ramena kao kod Kena, prenose američki mediji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!