FOTO: Kako je biti transrodna osoba na Kubi

10. 06. 2014

Two Women at the Las Vegas ClubMariette Pathy Allen je aktivistkinja i dokumentaristkinja transrodne zajednice više od 35 godina. Iako je većina njenog rada bila usmjerena na SAD, 2012. godine je otputovala na Kubu sa Svjetskom profesionalnom organizacijom za transrodno zdravlje (World Professional Association for Transgender Health) na simpozij o transrodnom identitetu i kulturi koji je organizirala Mariela Castro Espin, voditeljica kubanskog Nacionalnog centra za seksualnu edukaciju u Havani i kćer kubanskog predsjednika Raula Castra.

Kako je bila znatiželjna o životu u Havani, Allen je odlučila provesti tjedan dana u kubanskom glavnom gradu nakon što je konferencija završila i upoznala dvije lokalne transrodne žene Amandu i Naomi, u kabareu Las Vegas. Odmah su se sprijateljile.

“Imala sam rijetku privilegiju da idem gdje god su one išle, u posjete i lutanja”, rekla je Allen. “Ne sjećam se da sam ikad u životu toliko hodala! Bilo je predivno.”

Allen je na svoje avanture ponijela fotoaparat te izjavila da tad uopće nije razmišljala o pretvaranju svog rada u veći projekt. Ali nekad kasnije tokom iste godine je otišla na Fotofest u Houston gdje je pokazala svoj rad, a pozitivne reakcije su je ispunile energijom. Izabrana je kao jedno od Otkrića Mjesta susreta na festivalu, a Michael Itkoff iz organizacije Daylight Books je predložio da se vrati na Kubu da prikupi još materijala i izda knjigu.

Inspirirana, ali i pod pritiskom roka izdavanja zadanog za 2014. godinu, 2013. je otputovala tri puta na Kubu.Vrijeme je provela s prijateljicama koje je upoznala za vrijeme prvog putovanja koje su je predstavile ljudima iz trans zajednice u Havani i drugdje pa je prema tome knjizi dala naziv s dvojakim značenjem TransKuba (TransCuba).

Pogodilo ju je krajnje siromaštvo u kojem su živjeli mnogi od ljudi koje je upoznala. Rekla je da, iako se Castro Espin bori za transrodnu zajednicu, i da transrodne osobe mogu zakonski promijeniti svoj rod, i dalje ih se diskriminira kao radnu snagu i da mnogi_e završe radeći kao prostitutke.

“Možete otprilike izmjeriti kako se zemlja mijenja po načinu na koji se postupa s ljudima koji pripadaju seksualnim i rodnim manjama”, rekla je Allen. “Nikad prije nisu imali zagovornicu poput nje koja radi danonoćno da poboljša njihove živote.”

Kroz svoja putovanja, Allen je većinu vremena provela družeći se sa svojim prijateljicama, u njihovim kućama i na plaži, upoznala njihove obitelji i navečer izlazila s njima.

“Bilo mi je veoma lako zbližiti se s njima”, rekla je. “Odmah su znale da sam na njihovoj strani.”

Također je odlučila napraviti intervjue s osobama koje je fotografirala i uključila je transkripte u TransKubu na engleskom i španjolskom.

“Oduvijek sam bila mišljenja da je ispravno i pošteno te zanimljivo dati glas ljudima koje fotografiram”, rekla je.

Pogledajte fotogaleriju!

 

Izvor: Slate.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!