LGBT Forum Progres izdao knjigu o nasilju i govoru mržnje nad LGBT osobama

09. 06. 2014

lgbt forum progres mitovi i stereotipi naslovnica knjigaNevladina organizacija LGBT Forum Progres sa sjedištem u Podgorici, u saradnji sa LGBT jedinicom Savjeta Evrope objavila je svoje novo izdanje u sklopu biblioteke Zaštita LGBT prava u praksi.

Riječ je o knjizi Mitovi i stereotipi – Nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori čiji su autori mr. Aleksandar Saša Zeković, dr. Jovan Kojičić i Predrag Tomović.

Knjiga Mitovi i stereotipi – Nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori predstavlja svjedočanstvo o društvenom neprihvatanju LGBT zajednice odnosno o društvenoj kriminalizaciji LGBT osoba.

Problem preciznog utvrđivanja razmjera diskriminacije, po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, izražen je gotovo u svim državama članicama Savjeta Evrope. Ova istinska panevropska asocijacija pruža suštinski doprinos primjeni standarda ljudskih prava i sprečavanju diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Zato ova knjiga predstavlja ozbiljan doprinos formiranju podataka o govoru mržnje, nasilju i diskriminaciji nad LGBT zajednicom u Crnoj Gori, saopćio je LGBT Forum Progres. Slučajevi nasilja i govora mržnje, o kojima dokumentovano svjedoči ova studija, pokazatelj su atmosfere i prilika u kojima živi LGBT zajednica.

Kreirana je dokumentaciona osnova koja pruža pouzdane i autentične podatke o razmjerama izazova s kojima se suočava lokalna LGBT zajednica. Raspoloživi podaci govore o odgovoru nadležnih organa i tretmanu prijavljenih slučajeva kod policije, državnog tužilaštva, pred ombudsman tijelima, pred prekršajnim i redovnim sudovima kao i o odnosu same Vlade.

Stručna literatura ove vrste, koja uključuje studiju slučajeva i statistiku, može biti itekako korisna kod planiranja mjera i pri implementaciji nacionalne LGBT politike.

Knjige ove vrste, kroz činjenično sagledavanje stanja, doprinose promovisanju pravde, jačanju pravnog sistema i poštovanju zakona ali i profesionalnoj izvrsnosti nadležnih institucija, posebno policijske i tužilačke organizacije, ali i sudova, stoji u saopćenju LGBT Forum Progresa.

Knjigu Mitovi i stereotipi – Nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori možete pogledati i downloadati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!